Panika? Krah velike američke banke u Silicijskoj dolini! Bankrotirala i banka u New Yorku

Propast banke Silicon Valley Bank sa sjedištem u Santa Clari u Kaliforniji najveći je krah neke velike američke banke od financijske krize 2008. godine. Strah ulagača od prelijevanja krize i na druge banke raste.

Što se događa s američkim bankarskim sustavom? Još je prerano za bilo kakve prognoze ali čini se kako je američkoj administraciji na vidiku novi neugodni problem vezen uz financijske institucije odnosno banke, koji dolazi u nezgodno vrijeme s obzirom na predizborne aktivnosti koje u zemlji postaju sve intenzivnije.

Naime, kalifornijski Odjel za financijsku zaštitu objavio je bankrot 16. najveće banke u SAD-u, Silicon Valley Bank. CNN je objavio da je to najgori bankrot u SAD-u od financijske krize 2008. Vlasti SAD-a su 12. ožujka odlučile da će svi štediše SVB-a imati pristup sredstvima na svojim računima u cijelosti od 13. ožujka.

O ovom problemu, gdje je velika banka bankrotirala u svega dva dana, piše i američki The New York Times –  također navodeći kako je Silicon Valley Bank, zajmodavac nekih od najvećih imena u svijetu tehnologije, i da je postala najveća banka koja je propala od financijske krize 2008. godine.

Silicon Valley Bank pružala je bankarske usluge za gotovo polovicu tehnoloških i važnih znanstvenih tvrtki u zemlji koje podupiru rizični kapital, te za više od 2500 tvrtki rizičnog kapitala. Njezin brzi kolaps izazvao je udarne valove unutar tehnološke industrije, Wall Streeta i Washingtona – navodi NYT.

Opskrbljena novcem od novoosnovanih tvrtki, Silicon Valley Bank učinila je ono što čini većina njezinih konkurenata: zadržala je mali dio svojih depozita u gotovini, a ostatak je iskoristila za kupnju dugoročnih dugova poput državnih obveznica. Ta su ulaganja obećavala stabilne, skromne povrate kad su kamatne stope ostale niske. No, pokazalo se da su bili kratkovidni. Banka nije uzela u obzir što se događa u širem gospodarstvu, koje je bilo pregrijano nakon više od godinu dana pandemije.





To je značilo da je banka Silicijske doline bila uhvaćena na cjedilu kada su Federalne rezerve, želeći se boriti protiv brze inflacije, počele podizati kamatne stope. Ta nekoć sigurna ulaganja izgledala su puno manje privlačna jer su novije državne obveznice pobudile više interesa, navodi američki medij.

Ono što bi u konačnici dovelo do problema za banku, početno financiranje također se počelo smanjivati, što je dovelo do toga da klijenti banke Silicon Valley Bank — mješavina tehnoloških start-upa i njihovih rukovoditelja — počnu povlačiti svoj novac. Kako bi ispunila zahtjeve svojih klijenata, banka je morala prodati neke od svojih ulaganja uz veliki diskont.

Ali nisu svi problemi banke Silicijske doline povezani s rastućim kamatama. Banka je bila jedinstvena na načine koji su pridonijeli njezinoj brzoj propasti. Savezna korporacija za osiguranje depozita osigurava samo iznose do 250.000 dolara, tako da ništa više od toga ne bi imalo istu zaštitu vlade. Banka Silicon Valley imala je značajan broj velikih i neosiguranih štediša — vrste ulagača koji su skloni povući svoj novac tijekom znakova turbulencija.





Nakon otkrivanja ovih gubitaka u prošlu srijedu, tehnološka industrija se uspaničila, a novoosnovane tvrtke požurile su povući svoj novac.

Savezna korporacija za osiguranje depozita objavila je u petak da će preuzeti ovu 40-godišnju financijsku instituciju, nakon što je ta banka bezuspješno pokušala pronaći kupca za pomoć. Preuzimanje je donijelo klijentima oko 175 milijardi dolara depozita pod kontrolom federalnog regulatora.

Neuspjeh banke izazvao je zabrinutost za druge institucije

Banka Silicon Valley mala je u usporedbi s najvećim nacionalnim bankama — njezin aktiv od 209 milijardi dolara skroman je u odnosu na više od 3 trilijuna dolara u JPMorgan Chaseu. Ali juriš na banke može se dogoditi kada klijenti ili investitori paničare i počnu povlačiti svoje depozite. Možda je najizravnija briga krajem ovog tjedna bila da će neuspjeh banke Silicon Valley prestrašiti klijente drugih banaka.

Dionice First Republic Bank, sa sjedištem u San Franciscu, i Signature Bank u New Yorku pale su u petak za više od 20 posto. Ali dionice nekih od najvećih banaka u zemlji poput JPMorgana, Wells Farga i Citigroupa nisu doživjele istu sudbinu, pa su čak i porasle u petak.

U nedjelju je ministrica financija Janet L. Yellen izjavila je da su regulatori tijekom vikenda radili na stabilizaciji banke – i pokušala je uvjeriti javnost da je širi američki bankarski sustav “siguran i dobro kapitaliziran”.

Pritom je priznala da mnogi mali poduzetnici računaju na sredstva vezana u banci – zaključuje NYT.

Međutim, dodali bismo kako je prema novim informacijama koje stižu iz SAD-a, propala i još jedna banka – upravo spomenuta Signature Bank, sa 110 milijardi dolara aktiva. I to u svega dva dana. Vodstvo Sustava saveznih rezervi (FRS) moralo je hitno intervenirati, smijeniti šefove banke i zajamčiti osiguranje depozita do 250.000 dolara.

Regulatorna tijela u nedjelju su zatvorila Signature Bank, što je drugi masovni bankrot banke u tri dana – piše The Wall Street Journal.  

Banka sa sjedištem u New Yorku suočila se s krizom povjerenja nakon što su regulatori u petak zaplijenili zajmodavca srednje veličine SVB Financial Corp. Signature je također bio uzdrman zbog oklade na kripto bankarstvo koja je propala nakon što je sektor eksplodirao, a bankarski regulatori suzbili izloženost zajmodavaca digitalnoj imovini. Neuspjeh je treći po veličini u povijesti SAD-a

Ali što će se dogoditi s neosiguranim depozitima? Stručnjaci govore o sustavu dražbi, ali kriteriji raspodjele još nisu jasni.

Fed je također hitno nastavio s kreditiranjem banaka i distribucijom dodatnih sredstava kroz novi Bank Term Funding Program (BTFP). Pogođene banke mogu računati na povlaštene kredite do godinu dana. Fed je obećao sličnu potporu štednim udrugama i kreditnim sindikatima.

Ministarstvo financija SAD-a koje koordinira Fed već je izdvojilo dodatnih 25 milijardi dolara za potporu BTFP-u. Stručnjaci podsjećaju na iskustvo kriznih godina 2008. i 2020., odnosno sadašnja politika Washingtona zapravo znači neograničeno financiranje banaka

Komentari

komentar

You may also like