Panika u Bijeloj kući: Biden prijeti OPEC+ zbog namjere smanjenja proizvodnje nafte! „Neprijateljski čin“ i „potpuna katastrofa“

Slijede nam nova uzbuđenja vezana uz svjetsko naftno tržište ali i globalnu geopolitiku općenito. U tijeku su prave borbe najvećih geopolitičkih igrača i država proizvođača nafte, u kojima se ne biraju sredstva. Ulozi su golemi, a o njima ovise ne samo čitave ekonomije i socijalno stanje društava, već i političke sudbine samih aktera koje se rješavaju na predstojećim izborima i u kojima birači ne praštaju greške kojima se udara po njihovom standardu.

Nakon što su cijene nafte na svjetskim tržištima posljednjih tjedana značajno pale, što nedvojbeno treba zahvaliti naporima američke administracije koja time želi popraviti stanje s cijenama energenata kod sebe doma jer utječu na visoku inflaciju, ali i smanjiti ruske prihode od prodaje nafte – stigla je vijest o mogućem novom rastu cijena „crnog zlata“.

Naime, kako piše The Financial Times, Rusija, Saudijska Arabija i druge zemlje formata OPEC+ (članice OPEC i najveći proizvođači nafte koji nisu njegovi članovi) planiraju značajno smanjiti proizvodnju nafte kako bi podržale cijene.

Prema izvorima tog medija, OPEC+, predvođen Moskvom i Rijadom, mogao bi na sastanku u srijedu postići dogovor o smanjenju dnevne proizvodnje za više od milijun barela dnevno. “Ovo je najveće smanjenje od početka pandemije koronavirusa, što je ekvivalentno više od jedan posto globalne ponude”, navodi britanski medij uz konstataciju da bi taj potez mogao povećati cijenu energije i razdor sa SAD-om u vrijeme dok predsjednik Joe Biden pokušava smanjiti cijene goriva uoči izbora za Kongres koji će se održati već sljedećeg mjeseca.

Ako ova odluka bude usvojena Biden bi to mogao smatrati neposrednim udarom i na njega osobno, pa ne čudi njegova brza reakcija. Tako, prema navodima CNN-a, Bidenova administracija sada pokušava članice organizacije OPEC+ odgovoriti od navedenih namjera smanjenja proizvodnje nafte.

Taj medij sinoć navodi kako je administracija pokrenula „opsežnu kampanju pritiska u posljednjem pokušaju da odvrati bliskoistočne saveznike od dramatičnog smanjenja proizvodnje nafte“.

Pritisak dolazi uoči ključnog sastanka OPEC+, međunarodnog kartela proizvođača nafte u srijedu, za koji se očekuje da će najaviti značajno smanjenje proizvodnje u nastojanju da podigne cijene nafte. To bi pak uzrokovalo rast cijena benzina u SAD-u u nesigurnom trenutku za Bidenovu administraciju, samo pet tjedana prije izbora na sredini mandata.

“Tijekom proteklih nekoliko dana, visoki dužnosnici u energetskoj, gospodarskoj i međunarodnoj sferi (Bidenove administracije) angažirani su u lobiranju kod svojih inozemnih kolega u bliskoistočnim savezničkim državama, uključujući Kuvajt, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, kako bi glasovati protiv smanjenja proizvodnje nafte”, navodi CNN.

Ta je američka televizija navodno došla u posjed snimki s ključnim porukama Bidenove administracije, gdje je prijetnja smanjenjem proizvodnje nafte okarakterizirana kao “potpuna katastrofa” i “neprijateljski čin”. “Važno je da svi shvate koliko su visoki ulozi sada”, citirao je CNN svoj izvor. Drugi sugovornik kanala karakterizira raspoloženje u Bijeloj kući kao “paniku”.

Zemlje OPEC+ održat će u srijedu fizički sastanak, prvi put od ožujka 2020. u sjedištu OPEC-a u Beču, nakon čega su ti sastanci bili virtualni zbog pandemije koronavirusa.

Najprije će se sastati članovi ministarskog nadzornog odbora koji će na temelju analize tržišta nafte dati preporuku o daljnjim parametrima sporazuma. Nakon toga održat će se sastanak svih šefova izaslanstava OPEC+, na kojem će se donijeti konačna odluka o mogućem novom smanjenju proizvodnje nafte.

 

 

Komentari

komentar

You may also like