Papa donio novi antikorupcijski zakon u Vatikanu

Papa Franjo, prvi papa u 1300 godina koji nije iz Europe, od početka svog pontifikata 2013. najavljuje borbu protiv “linije korupcije” u samom Vatikanu. Papa Franjo je više ili manje glasno premještao ili smjenjivao crkvenjake uhvaćene u korupcijskim skandalima. Tako je prošle godine smijenio kardinala Giovannija Angelo Becciuja zbog sumnje da je kupovao i skrivao kupovinu nekretnina u Londonu u vrijednosti od 200 milijuna dolara. Očekivano, otpor papi “došljaku” u Vatikanu je velik i konstantan, ali samo ponekad javan i glasan.

No, sada je Papa dodatno formalizirao svoju borbu protiv nepotizma i korupcije. AP izvještava kako je danas papa najavio nove protukorupcijske regulacije.

Najbitnija stavka je da je zabranjeno primanje poklona vezanih uz posao bilo kojem zaposleniku Vatikana u vrijednosti većoj od 40 eura. Time bi se pokušalo spriječiti brojne utjecajne donatore koji su “kupovali naklonost” klera. Nadalje, zabranjuje se zaposlenicima i njima bliskim strankama da imaju račune u off-shore poreznim oazama. Svaki od zaposlenika trebat će svake dvije godine nanovo potpisati izjavu da nisu osuđeni ili trenutno u procesu kada je riječ o pranju novca, prijevari, zlostavljanju maloljetnika i izbjegavanju poreza.

Papa Franjo kazao je kako je nova regulacija nužna jer se “korupcija manifestira kroz različite forme i načine” te je uputio vatikanske čelnike da imaju “veliku odgovornost pokazati konkretnu vjeru u poruke Evanđelja”, a jedna od tih poruka je i “princip transparentnosti”.

Komentari

komentar
You may also like