Paradoks: dok SAD i Rusija jačaju međusobne prijetnje, njihova se trgovinska razmjena povećava

Usprkos krajnje poremećenim političkim odnosima i proturuskim sankcijama koje su na snazi već gotovo 6 godina, čini se da američki biznis, za razliku od onoga iz EU koji trpi puno veće posljedice zbog sankcija odnosno protusankcija, nema većih problema u poslovanju s ruskim partnerima. Naime, prema najnovijim informacijama ruske carinske službe trgovinska razmjena između Rusije i SAD-a u razdoblju os siječnja do rujna 2019. godine povećala se za 7,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine tj. iznosio je 19,379 milijardi dolara.

Izvoz Rusije u SAD iznosio je 9,472 milijarde dolara (porast od 10,2%), dok je američki izvoz u Rusiju iznosio 9,908 milijardi dolara (porast od 5,4%). Udio SAD-a u ukupnoj ruskoj vanjsko-trgovinskoj razmjeni porastao je na 4%, u odnosu na isto razdoblje lani, kada je iznosio 3,6%.

Podsjećamo: ruski predsjednik Putin je nakon njegovog susreta s američkim predsjednikom Trumpom u srpnju 2018.g. predložio osnivanje radne skupine visoke razine za razvoj trgovine između dviju zemalja, što je američki čelnik i prihvatio. Ta bi grupa bila sastavljena od glavnih nositelja američkog i ruskog biznisa, koji, kako je tada kazao Putin. „bolje znaju kako uspostaviti međusobnu suradnju“. Ta bi grupa morala pomoći razvoju trgovine i investicija među dvjema zemljama, za što postoji veliki interes u njihovim poslovnim krugovima. Nemamo pouzdanu informaciju postoji li takva grupa ili ne, ali činjenica o postojanom povećanju međusobnih trgovinskih pokazatelja, kao i to da je na ovogodišnjem Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu najbrojnija poslovna delegacija bila ne ona kineska ili zapadnoeuropska, već upravo američka – u rusku „sjevernu prijestolnicu“ došlo je više od 500 američkih biznismena usprkos vrlo hladnoj političkoj retorici.

O svemu ovome bi se itekako morale zamisliti vodeće političke strukture u Bruxellesu ali i ključnim zemljama EU. Jer dok one slijepo i poslušno provode politiku proturuskih sankcija od 2014.g. i ograničavaju poslovanje, kako ruskih tvrtki na europskom tlu tako i svojih kompanija na tržištu te zemlje, Sjedinjene Države s njom aktivno jačaju poslovnu suradnju i sve brže zauzimaju nekada vodeće europske pozicije što se tiče trgovine i ulaganja na unosno rusko tržište.

O paradoksu razvidnog jačanja američko-ruske gospodarske i financijske suradnje pisali smo i krajem listopada, što možete pročitati na linku ispod ovoga teksta.
EU u problemu: tvrtke iz SAD-a najveći investitori u Rusiju, usprkos sankcijama!

 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like