Paralement Novog Zelanda: “teško kršenje ljudskih prava” nad Ujgurima u Kini

Parlament Novog Zelanda poručio je vladi “da pokrene sve dostupne alate međunarodnog prava kako bi zlostavljanje stalo”, piše NZHerald. Tvrde da je mnoštvo dokaza za zlostavljanje muslimanskih etničkih Ujgura na zapadu Kine.

Parlamenti UK, Kanade, Nizozemske i Australije također su pokrenuli službenu izjavu o zločinima, ali je vlada nije potvrdila niti u jednoj zemlji. S druge strane, premijerka NZ Jacinda Ardern potvrdila je da je zadovoljna inicijativom parlamenta te da će NZ postati prva zemlja koja je javno i složno osudila postupanja u Kini.

Valja istaknuti kako je novozelandska Stranka rada ipak urgirala da se iz izjave izbaci “genocid”, te je tako ostalo “teško kršenje ljudskih prava”. NZ je do sada tri puta prepoznao genocid: Holokaust, Ruanda i Crveni Kmeri u Kambodži.

Prateći kineske reakcije na samu ideju izglasanja zločina, NZ očekuje zbilja oštra reakcija iz Pekinga ukoliko iza izjave stane cjelokupna vlada NZ. Vjerojatno imajući to na umu, iz NZ su se javili da je Kina jak trgovinski partner i da ovo “nije osuda prijateljskog kineskog naroda, već režima i kineske komunističke partije.”

Zasad se čini da je Novi Zeland stao uz svog velikog brata Australije u diplomatskoj borbi protiv Kine, a nada se da ima podršku cjelokupnog Zapada. S obzirom da niti veće zemlje nisu preko vlada potvrdile osudu Kine, vidjet ćemo je li odluka premijerke NZ prenagla i hoće li zbilja stati iza parlamenta kao što je najavila.

 





 

Komentari

komentar





You may also like