Paraliza institucija BiH! Republika Srpska uvodi kaznenu odgovornost za optužbe Srba za genocid

Ne stišavaju se reakcije u susjednoj BiH na nedavnu odluku sada već gotovo bivšeg visokog predstavnika za tu zemlju Valentina Inzka (formalno je to još uvijek jer mu mandat ističe 31. srpnja) o inkorporaciji u Kazneni zakon te zemlje odredbe o negiranju genocida – preciznije, za „poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.  

Tenzije su toliko narasle da su, nikad ozbiljnije, dovele u pitanje i samo daljnje funkcioniranje te države, koje je ionako bilo krajnje otežano, a i kao takvo se održavalo isključivo zahvaljujući mehanizmima i mjerama međunarodne zajednice tj. njezinih ključnih aktera. O tome svjedoči i jučerašnja vijest:

U Republici Srpskoj optužbe protiv nje ili srpskog naroda za genocid bit će zabranjene na zakonodavnoj razini. O tome su se složili čelnici političkih stranaka tog BiH entiteta, kazavši kako će s tim u svezi uvesti odgovarajuće izmjene i dopune Kaznenog zakona.

Ova će se inicijativa razmotriti na sastanku Narodne skupštine (parlamenta) RS 30. srpnja, koja bi trebala biti zatvorena za javnost.

Već je od jučer poznato kako će od danas predstavnici RS prestati sudjelovati u radu državnih tijela Bosne i Hercegovine, a odluka je donijeta u ponedjeljak, 26. srpnja, na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka tog entiteta održanog u parlamentu u Banjoj Luci, uz sudjelovanje člana predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorada Dodika i predsjednice RS Željke Cvijanović.

Prema riječima predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, nije riječ o ostavci srpskih predstavnika, već o nedolasku i ne sudjelovanju istih u radu i donošenju odluka jer trenutačno “ne postoje uvjeti za njihov rad u Vijeću ministara, Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH”.





Da bi ta tijela donijela odluke, potrebna je ne samo većina glasova, već i suglasnost predstavnika sva tri državotvorna naroda Bosne i Hercegovine – Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Dakle, radi se o potpunoj paralizi vlasti na svim ključnim državnim razinama BiH.

Štoviše, Dodik je bio još precizniji i radikalniji, kazavši kako, osim što RS ne priznaje spomenutu odluku Valentina Inzka, neće priznati niti mandat njegovog nasljednika – njemačkog političara Christiana Schmidta, a samim tim i sve odluke koje on bude donosio.





Komentari

komentar

You may also like