Paranoja ili opravdani strah? Britanski ministar smatra mogućim novo rusko trovanje s tisućama žrtava

Britanski ministar obrane Ben Wallace izjavio je u srijedu, 16. prosinca, za medij The Telegraph kako je Moskva sposobna za još jedno trovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, slično onome što se dogodilo u Salisburyju, koje bi moglo ubiti tisuće ljudi.

Wallace je kazao kako Rusija pokazuje “zabrinjavajuće” ponašanje otkako je pojačala svoje aktivnosti u britanskim vodama i na nebu. Istodobno je uvjeravao kako britanska vlada žele normalne odnose “s ruskim narodom”.

“Nervni otrov korišten je na ulicama Engleske … Mislim, ovo je aktivnost koja krši današnje norme. Ova vrsta nervnih sredstava može ubiti tisuće ljudi”, rekao je ministar tijekom putovanja u posjet britanskim snagama smještenim u Estoniji.

Prema navodima medija, britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je kako je posljednjih tjedana Kraljevska mornarica nadzirala kretanje devet ruskih brodova u blizini svojih obala (o tome smo pisali i na našem portalu, vidi poveznicu ispod teksta).

Wallace je također rekao da je “od 2009. godine bilo više kršenja zračnog prostora Ujedinjenog Kraljevstva nego ikad prije”.

„Rusko ponašanje ne odgovara pravilima koja su nekad bila. Mislim da ćemo ih uvijek poticati na poboljšanje stanje svojih odnosa, poštujući međunarodno pravo i poredak, i činiti sve napore da se vrate dobrim odnosima”, kazao je britanski ministar.
Ovdje dodajemo kako London i dalje nastavlja s proturuskom retorikom. Tako je 10. prosinca vlada Velike Britanije najavila uvođenje sankcija protiv trojice ruskih državljana i postrojbe ruske Nacionalne garde zbog navodnih kršenja ljudskih prava u Republici Čečeniji.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je kako Moskva “smatra ovu neutemeljenu odluku jasnom demonstracijom nespremnosti britanskih vlasti da napuste svoj konfrontirajući smjer prema Rusiji”. Prema njenim riječima, “ova politički pristrana izjava negativno će utjecati na rusko-britanske međudržavne odnose”.

Podsjećamo: Rusija sve češće izvodi svoje vojne vježbe u Atlantskom oceanu, između ostalog i u blizini britanskih teritorijalnih voda i njenog zračnog prostora. Međutim treba kazati kako to isto već od ranije čine i brodovi britanske flote i NATO snaga u Crnom moru i u blizini Krima, kao i u Baltičkom moru i Beringovom moru na sjeveru Atlantika, uz granice s ruskim vodama gdje ruske strateške podmornice izlaze na Atlantik. Osim toga Velika Britanija već je davno rasporedila svoje vojnike i u Estoniji – koja graniči s Rusijom, i kojima ministar Wallace danas i putuje u posjet.

Dakle, „svaka medalja ima dvije strane“. A što se tiče eventualnog ruskog kemijskog napada na Britaniju s mogućim tisućama žrtava, odgovor na naslovno pitanje prepuštamo vama.

London zabrinut rastom aktivnosti ruske mornarice blizu britanskih granica
 

Komentari

komentar

You may also like