Pariz: “Nije rat, ali je borba” nakon što su zaplijenili britansku kočaricu u kanalu

Francuska je zadržala britansku kočaricu u vlasništvu tvrtke “Macduff Shellfish” i izdala je usmeno upozorenje drugom ribarskom brodu u vodama uz svoju obalu. Francuska ministrica pomorstva Annick Girardin rekla je da ovo “nije rat, ali je borba” usred upozorenja da bi zemlja mogla zabraniti dopuštanje britanskim ribarskim brodovima da se iskrcaju u francuskim lukama od sljedećeg tjedna ako se napetosti ne riješe, prenosi Sky News.

Napetosti oko prava na izlov u kanalu La Manche (ili Engleski kanal) traju još od Brexita. Clement Beaune, francuski ministar za EU, rekao je za CNews TV: “Dakle, sada moramo govoriti jezikom sile jer se čini da je to jedino što ova britanska vlada razumije.”

Andrew Brown, direktor tvrtke Macduff Shellfish koja je vlasnik zaplijenjenog plovila, rekao je za Sky News da se brod koristi kao “pijun u aktualnom sporu” između dviju zemalja. Rekao je: “Francuske su vlasti 27. listopada naložile brodu da pristane u francusku luku Le Harve, ali je brod je legalno skupljao školjke u francuskim vodama. Pristup francuskim vodama za britansku flotu osiguran Sporazumom o ribarstvu nakon Brexita. Očekujemo od britanske vlade da brani prava britanske ribarske flote i osigura da EU u potpunosti poštuje ribolovna prava predviđena Sporazumom o ribarstvu nakon Brexita. Žestoko ćemo se braniti od bilo kakvih neugodnih tvrdnji.”

Britanski tajnik za okoliš George Eustice rekao je danas da je zamolio dužnosnike da “hitno istraže” slučaj. Rekao je: “Tvrtka je bila na popisu koji smo dostavili Europskoj uniji. Europska unija je, dakle, dala licencu. Vidimo neka izvješća da su naknadno povučeni s popisa. Nije jasno zašto.”.Vlada Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da bi francuski odgovor mogao kršiti međunarodno pravo, nazvavši prijetnje “razočaravajućim i nerazmjernim”. S druge strane, iz Pariza su kratko rekli da plovilo nije imalo licencu.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da uzimaju u obzir strane obje zemlje. Rekli su: “Naš sporazum o trgovini i suradnji s Ujedinjenim Kraljevstvom je jasan: plovilima koja su ribarila u ovim vodama i prije treba dopustiti nastavak ribarske aktivnosti.”

Ovo je samo nastavak spora oko ribarskih licenci u kanalu nakon Brexita. U svibnju su desetine francuskih brodica blokirale pristup najvećoj luci na britanskom otoku Jersey zbog dozvola za ribarenje, ovog puta dozvola koje je trebao izdati London. UK je tada poslala dva ratna patrolna broda blizu otoka koji je trajao dva dana i, na sreću, riješio se mirnim putem.





Komentari

komentar

You may also like