Pariz pozvao na konzultacije svog veleposlanika u Turskoj nakon Erdoganove uvrede

Francuska je pozvala svog veleposlanika u Turskoj na konzultacije, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da bi francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao “provjeriti svoje mentalno zdravlje”.

Macron je, nakon što je islamistički terorist odrubio glavu učitelju koji je pokazivao karikature proroka Muhameda, izjavio da se francuska “neće odreći karikatura” te je najavio obračun s islamističkim ekstremizmom i obranu sekularnih vrijednosti republike.

„Sve što se može reći o jednom šefu države koji na taj način postupa s milijunima pripadnika drugih vjerskih zajednica je da si prvo provjeri mentalno zdravlje”, rekao je Erdogan u subotu na kongresu svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) u pokrajini Kayseri.

Erdogan je od 2002. do danas ojačao utjecaj islama na politički život Turske, iako je osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Atatürk proveo sekularističke reforme u Turskoj upravo po francuskom modelu.

“Komentari predsjednika Erdogana su neprihvatljivi. Pretjerivanje i nepristojnost nisu metode. Zahtijevamo da Erdogan promijeni smjer svoje politike zato što je opasna na svaki način”, rekao je francuski dužnosnik za AFP.

Komentari

komentar
You may also like