Pariz: Prije proširenja Schengena potrebno je ojačati nadzor vanjskih granica

O mogućem proširenju šengenskog prostora odlučivat će šefovi država ili vlada EU-a, a prije toga potrebno je postići dogovor o jačanju zaštite vanjskih granica i o registriranju svih stranaca koji ulaze u EU, doznaje se iz izvora francuske vlade.

“Predsjednik Republike (Emmanuel Macron) se izjasnio za pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru. Ta odluka je na šefovima država ili vlada”, rekao je izvor iz francuske vlade na pitanje može li se očekivati odluka o ulasku Hrvatske u Schengen za vrijeme francuskog predsjedanja, piše HINA.

Dodao je da se prije toga treba dogovoriti o prvoj etapi pakta o migracijama i azilu, koja uključuje zaštitu vanjskih granica i registraciju svih stranaca koji ulaze na teritorij EU-a. “To mi se čini razumnim i o tome će odlučivati šefovi država ili vlada”, rekao je izvor.

Izvor iz francuske vlade rekao je da usvajanje pakta o migracijama i azilu treba podijeliti u tri etape. Cilj je do ožujka postići dogovor o etapnom pristupu i usvojiti zaključke o prvoj etapi. Prva etapa bi bila dogovor o boljoj zaštiti vanjskih granica i registracija svih migranata.

Prva etapa uključuje postizanje ravnoteže između solidarnosti i odgovornosti, to jest između spremnosti za podjelu migracijskog pritiska s članicama na vanjskim granicama i odgovornosti za zaštitu vanjskih granica. To uključuje i dogovor o aranžmanima za zadržavanje migranata na vanjskim granicama s ciljem provjere njihova identiteta s aspekta sigurnosti.

“Najprije treba postići dogovor o jačanju vanjskih granica, pri čemu je važna prva etapa migracijskog paketa, a onda će se moći govoriti o proširenju Schengena”, rekao je izvor francuske vlade.





Europska komisija je u rujnu 2020. godine predložila novi pakt o migracijama i azilu, koji, između ostaloga, uključuje provjeru osoba prije njihova ulaska na tlo EU-a. Te provjere uključivale bi identifikaciju, zdravstveni pregled, sigurnosnu provjeru, uzimanje otisaka prstiju i registraciju u bazi podataka Eurodac.

Francuski predsjednik Macron za svoga posjeta Zagrebu krajem studenoga prošle godine podržao je hrvatski ulazak u šengenski prostor i u europodručje. “Francuska podupire ulazak Hrvatske u Schengen”, rekao je Macron.”Kao prvo, Hrvatska je spremna, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja”, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Macron je također naglasio će ulaskom Hrvatske šengenski prostor biti učinkovitiji te rekao da je  šengenskom režimu potrebna reforma i da će Francuska raditi na tome za svoga predsjedanja Vijećem EU-a.

Komentari

komentar





You may also like