Pariz reagirao na pozive islamskih zemalja na bojkot Francuske

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je pozive pojedinih islamskih država na bojkot francuskih proizvoda bespredmetnim, i naglasilo, kako slične aktivnosti treba odmah zaustaviti.

„U pojedinim državama Bliskog istoka posljednjih su se dana pojavili pozivi na bojkot francuskih proizvoda, poglavito poljoprivrednih, a također i još veći pozivi na prosvjede protiv Francuske, ponekad s neprijateljskim izjavama koje su se objavljivale na društvenim mrežama“, navodi se u francuskom MVP. Ti pozivi iskrivljuju poziciju koju štiti Francuska i koja podupire slobodu savjesti, slobodu izražavanja misli, slobodu vjeroispovijesti i odbacivanje bilo kakvih poziva na mržnju, stoji dalje u priopćenju.

Također se naglašava, kako ti pozivi iskrivljuju i u političke svrhe koriste izjave predsjednika Francuske Emmanuela Macrona s nedavno održanog pogreba mučno ubijenog profesora Samuela Pattyja, „koje su usmjerene na borbu protiv radikalnog islamizma“.

U izjavi MVP navodi se i slijedeće: „Pozivi na bojkot su bespredmetni i moraju odmah biti prekinuti, kao i svi napadi, usmjereni protiv naše zemlje, koji se koriste radikalnom manjinom.“ Francusko MVP i sva diplomatska mreža „potpuno je mobilizirana kako bi podsjetila i objasnila partnerima stav Francuske prije svega u odnosu na temeljne slobode i na odbacivanje mržnje, i pozvala vlade zainteresiranih država na odbacivanje bilo kakvih poziva na bojkot ili napad na našu zemlju, podržala naše tvrtke i osigurala sigurnost naših sunarodnjaka u inozemstvu“, navodi se u izjavi francuskog Ministarstva vanjskih poslova.

Napomena: večeras na našem portalu objavljujemo posebnu analizu naše dopisnice iz Francuske Sanje Vujačić, o brutalnom terorističkom činu likvidacije francuskog profesora Samuela Patyja, koji je iz temelja potresao francusko društvo na svim njegovim razinama.

 





Komentari

komentar

You may also like