Pariz: sukob s policijom na zabranjenom pro-palestinskom prosvjedu

Nakon što je jučer francuska policija zabranila pro-palestinski prosvjed direktnom naredbom ministra, prosvjedi su se ipak održali.

Između 2500 i 3500  prosvjednika se okupilo u kvartu Barbes, u kojem većinom žive migranti. Policija je prosvjed pokušala ugasiti s, ni manje ni više, nego 4200 policijskih službenika, piše AFP.

Dok su prosvjednici bacali kamenje na policiju i pokušali postaviti barikade, policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Ranije je francuska policija upozoravala na Twitteru da prosvjednike očekuje 135 eura kazne.

Ideja iza zabrane protesta je, navodno, sprečavanje nasilnih scenarija sa sličnim ciljem iz 2014.  “Ne želimo scene nasilja. Ne želimo da se sukob uveze na francusko tlo.”- rekao je vladin glasnogovornik Gabriel Attal.

Kritičari vladine odluke tvrde da je politički motivirana. Predsjednik Macron se čuo s izraelskim premijerom u petak i tada mu je ponudio “suosjećanje za sve žrtve napada raketom od strane Hamasa i drugih terorističkih grupa.”

Francuska ima najveću populaciju muslimana u Europi (5 do 6 milijuna) i treću najveću populaciju Izraelaca (nakon Izraela i SAD-a).





Komentari

komentar

You may also like