Pariz: Zapadne sile su odlučne da suverenitet Ukrajine treba poštovati

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije, UK i SAD-a izrazili su odlučnost u telefonskom razgovoru jučer oko toga da suverenitet Ukrajine treba poštovati, objavio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Rusija je optužena da priprema napad na susjednu Ukrajinu i čelnici su “izjavili da su spremni poduzeti korake kako bi se sačuvao mir i sigurnost u Europi”, izvijestio je Macronov ured nakon razgovora, prenosi AFP.

Naglasili su da se Rusija mora pregovarati s Ukrajinom u sklopu grupe prethodnog dogovora “normandijske četvorke” pod pokroviteljstvom Francuske i Njemačke, dodali su iz ureda francuskog predsjednika.

Bijela kuća objavila je nakon razgovora da su američki predsjednik Joe Biden, njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel, talijanski premijer Mario Draghi i britanski premijer Boris Johnson izrazili zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Naglasili su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Najavili su nastavak konzultacija o “koordiniranom i sveobuhvatnom pristupu” tom problemu, u kojima će sudjelovati i saveznici u NATO-u i partneri u EU, poručila je Bijela kuća.

Ukrajina je optužila Rusiju da gomila desetke tisuća vojnika uz granicu u pripremi za moguću vojnu ofenzivu velikih razmjera. Kremlj opovrgava optužbe i tvrdi da premješta snage po svojem teritoriju isključivo u obrambene svrhe. Poručuju i da bi potencijalno razmještanje NATO-ovih projektila u Ukrajini smatrali prekoračenjem ‘crvene linije’. Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarat će danas s američkim predsjednikom Bidenom na virtualnom sastanku.

Komentari

komentar





You may also like