Pashinyan želi jaču vojnu suradnju s Rusijom

Armenski premijer Nikol Pashinyan u subotu se, nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Šojguom, založio za veću vojnu suradnju Moskve i Erevana, izvijestio je AFP.

“Nadamo se da možemo pojačati suradnju s Rusijom, ne samo u sigurnosnom sektoru, već i što se tiče vojne i tehničke suradnje”, kazao je Pashinyan.

Armenija i Azerbajdžan potpisali su, pod ruskim posredstvom, sporazum o prekidu vatre kojim su područja oko Nagorno Karabaha, koja su Armenci kontrolirali 26 godina, predana Bakuu, dok je u samom Nagorno Karabahu ostala na snazi ratna linija razgraničenja. Ruske su pak snage (2000 vojnika) razmještene u koridor Lachin koji je jedina poveznica nepriznate Republike Nagorno Karabah s Armenijom.

Pashinyan je u subotu izjavio i da je nužno, nakon vojnog poraza, provesti reformu armenske vojske.

“Moramo ozbiljno proanalizirati što se dogodilo, razumjeti gdje smo pogriješili, zašto smo pogriješili te smo dužni izvući zaključke iz tih pogrešaka. Općenito, evidentno je da je neophodna reforma oružanih snaga i vojske”, kazao je.

Kritičari ističu da je Pashinyan glavni krivac za vojni poraz jer nije pripremio Armeniju za rat s bogatijim i brojnijim neprijateljom, dok drugi smatraju kako Pashinyan nije mogao puno učiniti jer je premijer samo 2 i pol godine, odnosno da su za loše stanje armenske vojske primarno odgovorni njegovi prethodnici. Pashinyan pak navodi da su armenske snage bile pripremljene za rat s Azerbajdžanom, ali ne i sa sirijskim plaćenicima i Turskom koja je pomagala Azerbajdžanu.





Opozicija je zatražila Pashinyanovu ostavku, dok je dio prosvjednika nazivao armenskog premijera izdajnikom zbog potpisivanja sporazuma. U posljednjih nekoliko dana ostavku su podnijeli ministar vanjskih poslova i ministar obrane Armenije.

“Naravno, vremena su bila teška i prije rata, ali situacija sada je još teža”, rekao je Pashinyan nakon sastanka sa Šojguom, a armenski je premijer razgovarao, također u Erevanu, i s ministrom vanjskih poslova Rusije, Sergejem Lavrovovom.

Šojgu je rekao da je primarni ruski cilj “spriječiti krvoproliće”.

Komentari

komentar





You may also like