Pašinjan ignorirao ultimatum; vjerski vođe pozvali ga da odstupi

Prosvjednici, pod vodstvom opozicije, izašli su na ulice u utorak širom Armenije zahtijevajući ostavku premijera Nikola Pašinjana zbog vojnog poraza od Azerbajdžana.

Interfax navodi, pozivajući se na odgovor armenske policije, da su uhićene 34 osobe tijekom prosvjeda u utorak širom Armenije.

Prosvjednici su pokušali blokirati promet te su u jednom trenutku uspjeli blokirati podzemnu željeznicu u armenskoj prijestolnici.

Oporba je uputila 5. prosinca ultimatum Pašinjanu, zahtijevajući njegovu ostavku do utorka u 12 sati. Pašinjan se oglušio na ultimatum te je predstavnik Armenske revolucionarne federacije (Dašnak) Iskan Sagateljan pozvao okupljene prosvjednike u Erevanu na građanski neposluh.

Podsjetimo, Vazgen Manukjan, prvi premijer Armenije, kandidat je opozicije (17 opozicijskih stranaka) za premijera. On bi, prema planu opozicije, bio na čelu privremene vlade te bi raspisao prijevremene parlamentarne izbore na kojima ne bi sudjelovao.

“Mogli smo izbjeći rat. Mogli smo pobijediti u ratu. Mogli smo završiti rat ranije s manjim brojem žrtava. Ništa od toga se nije dogodilo”, poručio je Manukjan u svom govoru, prenosi Armenian Weekly.





Ipak, Manukjan se ne zalaže za napuštanje sporazuma o primirju s Azerbajdžanom i Rusijom. Tim je sporazumom prekinut rat za Nagorno Karabah, pri čemu su Azerbajdžanu pripala područja koja okružuju teritorij Nagorno Karabaha, a koja su prethodno bila pod kontrolom nepriznate Republike Nagorno Karabaha (Arcah). Unutar Nagorno Karabaha azerske su snage u ratu zauzele južni dio te je uspostavljena ratna linija razgraničenja. Sada je jedina veza Armenije i Nagorno Karabaha koridor Lachin u kojemu će najmanje idućih pet godina biti stacionirani ruski vojnici.

Pašinjana je na ostavku pozvao i bivši predsjednik Levon Ter Petrosjan, koji je vodio zemlju kroz pobjednički prvi rat za Nagorno Karabah s Azerbajdžanom u 90-ima. Pašinjan je dugo vremena bio veliki podupiratelj Petrosjana s kojim je kasnije raskinuo i 2013. formirao svoju stranku Građanski sporazum.

Katolikos svih Armenaca Karekin II., koji je na čelu Armenske apostolske crkve, pozvao je Pašinjana da odstupi, nakon što su se sastali u utorak.





Karekin II. je zatražio od Pašinjana da odstupi kako bi spriječio “moguće sukobe”, prenosi Armenian Weekly.

Katolikos Kilikije Aram I. pozvao je iz Libanona Pašinjana da odstupi.

“Jedinstvo našeg naroda više je nego imperativ. Moramo se udaljiti od pristupa i djelovanja koji izazivaju polarizacije, kreiraju podjele i siju sjeme netolerancije”, poručio je Aram I.

Komentari

komentar

You may also like