Patrušev: terorističke skupine iz Afganistana žele prenijeti svoje aktivnosti u druge zemlje

Uvijek je zanimljivo čuti što o aktualnim svjetskim zbivanjima i njihovim prosudbama govore vodeći ruski obavještajni profesionalci.

Jedan od onih zvučnijih sigurno je i Nikolaj Patrušev, tajnik moćnog Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, koji je, k tome, i bliski suradnik predsjednika te zemlje Vladimira Putina.

Ovom prigodom prenosimo najzanimljivije dijelove njegovog intervjua za ruski medij Izvestija.

O Afganistanu i SAD-u:

Patrušev, tako, kaže, kako će terorističke skupine koje djeluju u Afganistanu pokušati prenijeti svoje aktivnosti u druge zemlje.

“Al-Qaeda, ISIL, Islamski pokret istočnog Turkestana i druge terorističke skupine, koje smatraju afganistanski teritorij bazom za kasnije prebacivanje aktivnosti na države Srednje Azije, osjećaju se opušteno u zemlji Afganistan“, navodi Patrušev i dodaje kako će one stvoriti „elije za spavanje“ u kineskom Xinjiangu, sjeverni Iran, u smjeru Indije, … Istodobno, tijekom svog djelovanja u Afganistanu, Sjedinjene Države nisu bile u stanju riješiti niti problem terorizma niti proizvodnju heroina, a broj terorističkih akcija u Afganistanu eksponencijalno je porastao”, kaže Patrušev.





„Proizvodnja opijata povećala se više od 40 puta”, izjavio je dalje.

Amerikanci su afganistanskim stanovnicima ostavili samo pustoš, a razvoj te azijske zemlje bačen je desetljeća unatrag, kaže on dalje i navodi kako međutim, među Amerikancima ima onih koji su profitirali od ovog rata:

“Za ovu kategoriju građana 20-godišnji rat postao je rudnik zlata. Washington kaže da su SAD izravno na njega potrošile više od 1 bilijun dolara poreznih obveznika. Uzmemo li u obzir i neizravne troškove, to je gotovo dvostruko više. … Dozvolite mi da vas podsjetim da je samo oko 90 milijardi dolara potrošeno na obuku osoblja. Istodobno se prešućuje informacija o malverzacijama. Vojno-industrijski kompleks i takozvani privatni izvođači ostvarili su super profit. SAD se nisu niti potrudile iznijeti iz zemlje ogromnu količinu naoružanja i vojne opreme, već su ga jednostavno napustile. “





Patrušev komparira Afganistan i Ukrajinu

Geopolitički scenarij koji su razvile Sjedinjene Države, a koji se sada provodi u Afganistanu, također čeka Ukrajinu, navodi tajnik Vijeća sigurnosti RF dalje u svom intervjuu.

“Ne mogu a ne dotaći se Ukrajine, gdje je Washington došao na vlast i nastavlja joj dovoditi odane osobe. Sjedinjene Države pumpaju ovu zemlju nepotrebnim oružjem za same Amerikance, zatvarajući oči… rastući neonacizam, rast ekstremizma, kriminala, trgovine drogom, međunacionalnih i sektaških sukoba. U isto vrijeme, Kijev poslušno služi interesima prekomorskih pokrovitelja, nastojeći ući u NATO. No, je li svrgnuti proamerički režim u Kabulu spasila činjenica da je Afganistan imao status glavnog saveznika SAD-a izvan NATO-a? Slična situacija čeka pristaše američkog izbora u Ukrajini, gdje su neonacisti sposobni doći na vlast, zemlja ide prema raspadu, a Bijela kuća u određenom se trenutku neće sjetiti svojih pobornika u Kijevu”, izrazio je svoje mišljenje Nikolaj Patrušev.

 

Komentari

komentar

You may also like