Peking: Američki državni tajnik Blinken širi lažne informacije o Kini

Srž govora američkog državnog tajnika Antony Blinkena o Kini bila je širenje lažnih informacija i napuhavanje teorije o “kineskoj prijetnji”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Xinhua.

“Glavni cilj Blinkenova govora bio je širenje lažnih informacija, napuhavanje ‘kineske prijetnje’, miješanje u kineske unutarnje stvari i klevetanje kineske vanjske i unutarnje politike”, rekao je. Svrha govora, rekao je, “bila je obuzdati Kinu i izvršiti pritisak na njezin razvoj te održati hegemoniju SAD-a”. “Kina izražava snažno nezadovoljstvo i odlučno prosvjeduje”, rekao je Wang.

Američki državni tajnik Anthony Blinken održao je glavnu riječ na Sveučilištu George Washington u četvrtak o vanjskoj politici SAD-a, s posebnim naglaskom na odnose s Kinom. Kinu je opisao kao “najozbiljniji dugoročni izazov međunarodnom poretku”, čak i dok se svijet bori s ruskim ratom u Ukrajini. “Kina je jedina zemlja koja ima namjeru da preoblikuje međunarodni poredak i ima, sve više, ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini”, rekao je Blinken u govoru. “Vizija Pekinga bi nas udaljila od univerzalnih vrijednosti koje su održale toliki dio svjetskog napretka u proteklih 75 godina”, rekao je Blinken i dodao: “Ne podržavamo neovisnost Tajvana i očekujemo da će se razlike između kopnene Kine i Tajvana riješiti mirnim sredstvima”. “Naša politika se nije promijenila. Ono što se promijenilo je rastuća prisila Pekinga, poput pokušaja da prekinu odnose Tajvana sa zemljama diljem svijeta i blokiranja sudjelovanja Tajvana u međunarodnim organizacijama.”, prenosi ga CNBC.

Komentari

komentar

You may also like