Peking: američku demokraciju nazvao “oružjem za masovno uništenje”

Kina je u subotu američku demokraciju nazvala “oružjem za masovno uništenje”, nakon sastanka za demokraciju koji je SAD organizirao kako bi ojačao istomišljenike u suočenju s autokratskim režimima, prenosi AFP.

Kina je izostavljena iz dvodnevnog virtualnog sastanka zajedno s Rusijom i Mađarskom i ljutito je odgovorila optužujući američkog predsjednika Joea Bidena da izaziva ideološke podjele iz doba hladnog rata.

“Navodna demokracije je odavno postala oružje za masovno uništenje koje SAD koristi za uplitanje u druge države”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u priopćenju. Također je optužio SAD da su “potaknule obojene revolucije” u inozemstvu.

Ministarstvo je također tvrdilo da je sastanak organizirao SAD kako bi “povukao crte ideoloških predrasuda, instrumentalizirao demokraciju kao oružje i poticao podjele i sukobe”. Umjesto toga, Peking je obećao da će se “odlučno oduprijeti i suprotstaviti svim vrstama pseudodemokracija”.

Peking je iznio i vlastitu verziju “pučke demokracije” u bijeloj knjizi objavljenoj prošli tjedan čiji je cilj ojačati legitimitet sve autoritarnije vladajuće Komunističke partije pod predsjednikom Xi Jinpingom.

Iako je SAD u više navrata nijekao da će biti još jednog hladnog rata s Kinom, napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva zadnjih su godina porasle zbog više pitanja, među kojima su trgovina, tehnološko natjecanje, ljudska prava, Xinjiang i Tajvan.
Američko ministarstvo financija u petak je sankcioniralo dvojicu visokih kineskih dužnosnika zbog kršenja ljudskih prava u regiji Xinjiangu i stavilo kinesku tvrtku za nadzor umjetne inteligencije SenseTime na crnu listu zbog svoje tehnologije prepoznavanja lica koja cilja na ujgursku manjinu.

Tajvan, demokratski samoupravni otok na koji pravo polaže Kina, pozvan je na američki sastanak i to je bila jasna poruka Kini. No, usred Bidenova sastanka Peking je dobio poticaj kada je Nikaragva odustala od prethodnog diplomatskog saveza s Tajvanom, rekavši da priznaje samo Kinu i njenu politiku “jedne Kine”. Ta objava ostavlja Tajvan sa samo 14 diplomatskih saveznika. Kao odgovor, američko Državno tajništvo pozvao je “sve zemlje koje poštuju demokratske institucije” da “prošire angažman” s otokom.

Komentari

komentar

You may also like