Peking novu američku vojnu prodaju Tajvanu nazvao “opasnim i krivim putem”

Kina je izrazila čvrsto protivljenje američkom odobrenju prodaje oružja Tajvanu i upozorila na oštre mjere.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning izjavio je to na redovnom sastanku za novinare u Pekingu kao odgovor na odobrenje američkog State Departmenta za potencijalnu prodaju dijelova zrakoplova u vrijednosti od 428 milijuna Tajvanu. Prodaja američkog oružja Tajvanu (kojeg Kina smatra svojom odcijepljenom regijom) je “očigledno kršenje načela jedne Kine i tri zajednička priopćenja Kine i SAD-a, a posebno je jasno kršenje priopćenja od 17. kolovoza”, rekao je Mao, prenosi ga Xinhua.

Washington će pomoći obnovi tajvanskih borbenih zrakoplova F-16, obnovi domaćih Ching-kuo lovaca te obnovi transportnih zrakoplova C-130, izvještava portal Airforce Technology.

“Prodaja oružja potkopava suverenitet i sigurnosne interese Kine, šteti miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i šalje pogrešan signal tajvanskim separatističkim snagama za neovisnost”, rekao je glasnogovornik Pekinga. Kina “žali i odlučno odbacuje” američki potez, rekao je glasnogovornik, te će “odlučno djelovati u obrani vlastitog suvereniteta i sigurnosnih interesa”. “Kina poziva SAD da se pridržava načela jedne Kine i tri zajednička priopćenja Kine i SAD-a i ozbiljno postupaju u skladu s obvezom američkog vodstva da neće poduprijeti neovisnost Tajvana”, tvrdi Mao. “SAD bi trebao zaustaviti prodaju oružja Tajvanu i vojne kontakte, prestati stvarati faktore koji bi mogli dovesti do napetosti u Tajvanskom tjesnacu i prestati koristiti Tajvan za obuzdavanje Kine. Nemojte dalje ići krivim i opasnim putem”, rekao je Mao.

SAD i Tajvan su potpisali sporazum o pomaganju 1979., kojim Washington obećava pomoć u obrani. Američka politika “strateške dvosmislenosti” prema Tajvanu znači da iz Washingtona ne žele jasno reći hoće li vojno braniti ovaj otok u slučaju napada iz Kine. Ipak, vrlo vjerojatno je da SAD ne bi išao u tom smjeru, ali da je spreman Tajvan podržavati oružjem kako to i čini već nekoliko desetljeća.

Komentari

komentar





You may also like