Peking od Washingtona traži žurno odbacivanje planova o prodaji oružja Tajvanu

Honkonški medij South China Morning Post piše u utorak, 9. srpnja, kako je Peking od Washingtona zatražio žurnu promjenu svoje odluke o odobrenju velike prodaje svoga oružja Tajvanu, donešene u vrijeme Trumpove administracije.

Naime, u ponedjeljak je američki State Department odobrio prodaju oružja Tajvanu vrijednu 2,2 milijarde dolara, koja se odnosi na 108 tenkova M1A2T Abrams, 250 ručnih raketnh sustava Stinger i odgovarajuću opremu, priopćila je Agencija za vojnu suradnju i sigurnost Pentagona.

„Budući da se mi nalazimo na prednjoj liniji rastućih ambicija Kine i suočavamo se s njezinim stalnim pritiskom i ugrozom, kupnja tenkova M1A2T, raketa i druge opreme je vrlo važna i korisna za povećanje našeg vojnog potencijala“, objavljeno je u tajvanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Također je navedeno kako ova druga prodaja oružja Tajvanu ove godine „predstavlja uvjerljiv dokaz čvrste potpore američke vlade Tajvanu i njegovim vojnim potrebama“.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je kako je Tajvan nedjeljivi dio kopnene Kine i da se ne smije potcjenjivati odlučnost Pekinga za očuvanje teritorijalne cjelovitosti zemlje. Dodao je kako SAD moraju uvažavati načelo „jedne Kine“ i da „moraju žurno ukinuti plan o prodaji oružja i zaustaviti vojnu razmjenu između SAD-a i Tajvana, kako bi izbjegle daljnje štete po kinesko-američke odnose i stabilnost u regiji Tajvanskog tjesnaca“.

S druge strane, spomenuta Pentagonova agencija tvrdi kako prodaja oružja „neće promijeniti glavnu vojnu ravnotežu u regiji“. Tenkovi će modernizirati vojnu flotu Tajvana i pomoći mu u „suprostavljanju sadašnjim i budućim ugrozama“, navodi se dalje u priopćenju američke Agencije i dodaje, kako će taj posao poslužiti američkim interesima za „jačanje sigurnosti polučitelja (naoružanja) i pomoći će u potpori političkoj stabilnosti, vojnoj ravnoteži i gospodarskom napretku regije“.
Ovaj najnoviji sporazum o prodaji oružja Tajvanu ujedno je i najveći od Trumpovog preuzimanja vlasti u siječnju 2017.g.  Vrijednost prethodnih američkih prodaja oružja toj zemlji u lipnju 2017., rujnu 2018. i travnju 2019.g. pojedinačno je iznosila 500 milijuna dolara, 330 milijuna dolara i 1,42 milijarde dolara.

Podsjećamo: Kina Tajvan smatra svojom „nepokornom regijom“, koja ne može imati vlastite međunarodne odnose. U siječnju ove godine kineski je predsjednik Xi Jinping rješenje „tajvanskog pitanja“ i završetak ujedinjenja Kine nazvao „povijesnom zadaćom, prema kojoj će se nastaviti kretati kineska vlada i narod“.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like