Peking poručuje da bi se SAD trebao “prestati miješati” u pitanje Tajvana

SAD bi se trebao prestati miješati u situaciju u Tajvanu, objavilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je šef CIA-e upozorio da ne treba potcjenjivati spremnost kineskog predsjednika Xi Jinpinga za napad na Tajvan, prenosi Reuters.

Tajvan je “čisto kineska unutarnja stvar” i ne može se usporediti sa sukobom u Ukrajini, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na konferenciji za novinare u Pekingu. Ning je poručila da bi se Washington trebao “prestati miješati u pitanje Tajvana i prestati stvarati nove napetosti u Tajvanskom tjesnacu”.

Direktor CIA-e William Burns je, prema američkim medijima, kazao kako je Xi dao uputu vojsci da bude spremna za invaziju na Tajvan do 2027. To ne znači da će baš tada započeti napad na Tajvan, ali je to podsjetnik koliko je ozbiljan, kazao je Burns, dodajući da kineski predsjednik vjerojatno izvlači pouke iz rata u Ukrajini.

Kina, koja nikada nije odustala od mogućnosti upotrebe sile kako bi otok stavila pod svoju kontrolu, provodi redovite vojne upade u vode i zračni prostor u blizini Tajvana u posljednje tri godine. U kolovozu je Kina organizirala ratne igre u blizini Tajvana nakon posjeta Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Z. Meter: Blinken u Kini. Zadnja šansa da američko-kineski odnosi ne poprime „ruski scenarij“!





Komentari

komentar

You may also like