Peking pozvao japanskog veleposlanika zbog Abeovih komentara o Tajvanu

Kina je pozvala japanskog veleposlanika na razgovor opomene zbog nedavnih komentara bivšega japanskoga premijera o Tajvanu. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je potez odgovor na komentar bivšega japanskoga premijera Shinza Abea, koji je javno rekao da ni kineski napad na Tajvan značio izvanredno stanje i za Japan, ali i za SAD. Također, Abe je rekao da bi takav napad kine bio “ekonomsko samoubojstvo” za Kinu.

Na sastanku s veleposlanikom Shuiom Hideom u srijedu navečer zamjenica kineskoga ministra vanjskih poslova Hua Chunying rekla je da su Abeove primjedbe bile “neodgovorne” i “gruba intervencija” u kineska unutarnja pitanja. Japan ne bi trebao “podcjenjivati odlučnost i snagu kineskog naroda”, rekla je.

Tajvan ima djelomično neovisnu upravu od 1949., no Kina taj demokratski otok smatra dijelom svog teritorija i protivi se svakom obliku službenog diplomatskog kontakta između Tajvana i drugih država. Peking je jasan u stavu da će kad-tad pripojiti Tajvan, a ne isključuje ni silu kao jednu od opcija.

Komentari

komentar

You may also like