Peking: SAD su ugroza za Kinu!

Sjedinjene Države, u svojim novim službenim vojnim i sigurnosnim strategijama i doktrinama, kao glavnu ugrozu više ne definiraju terorizam, kako je to bilo protekla dva desetljeća, već Rusiju i Kinu – kao globalne suparnike (još uvijek ne neprijatelje) koji ozbiljno prijete uspostavljenom  posljeratnom svjetskom poretku pod dominacijom SAD-a. A čini se kako bi to isto od sada mogla činiti i Kina (naravno, u obratnom smijeru), barem ako je suditi po slijedećoj vijesti:

kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je u intervjuu za Reuters kako Washington postojano naziva Peking ugrozom, ali da je, ako promotrimo činjenice, vidljivo kako SAD predstavljaju prijetnju Kini. Kina je spremna sa SAD-om razvijati dugoročne stabilne odnose, prijateljstvo i suradnju, ali SAD, suprotno tome, neprestano vrše pritisak na Kinu i u svakom je slučaju žele ocrniti. „Tko za koga predstavlja ugrozu, vidljivo je na prvi pogled“, izjavio je Yi u intervjuu koji je objavljen i na sajtu kineskog MVP.

Pritom je podsjetio kako kineski parlament, za razliku od američkog Kongresa u odnosu prema Kini, nikada nije donosio bilo kakve zakone ili rezolucije koje bi se ticale američke unutarnje politike.

Osim toga, kazao je dalje, „kineski brodovi ili zrakoplovi nikada nisu demonstrirali svoju snagu blizu akvatorija i zračnog prostora Sjedinjenih Država, dok američka strana postojano šalje brodove i zrakoplovstvo, kako bi „zveckala oružjem na kineskom pragu“.

Također je kazao kako Kina nikada ne uvodi sankcije protiv američkih tvrtki i da se uvijek pozitivno odnosi prema njihovim investicijama, nastojeći im osigurati povoljno poslovno okružje, dok, s druge strane, SAD „čine sve moguće, kako bi stvorile pritisak na kineske tvrtke“,  uvode tzv. jednostrane sankcije i primjenjuju eksteritorijalno pravo, ograničavajući prava Kine na razvoj“, izjavio je kineski ministar vanjskih poslova, u jednoj od najoštrijih kritika američke politike prema Kini, što samo ukazuje na tendenciju daljnih odnosa dviju najvećih ekonomija svijeta, ali i velikih vojnih suparnika. Jer, prema mišljenju brojnih svjetskih vojnih analitičara, Kina će s ovakvom dinamikom razvoja svojih oružanih snaga prestići vojnu moć SAD-a do 2050. godine. Naravno, sve to mora pratiti i dosadašnji gospodarski razvoj.

Komentari

komentar
You may also like