Peking upozorava na “krizu nalik Ukrajini” nakon najave SAD-a, Australije i UK o zajedničkom hipersoničnom programu

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Australija u utorak su dogovorile suradnju na području hipersoničnog oružja, obrane od hipersoničnih raketa, i razvoja elektroničkog ratovanja, priopćio je ured britanskog premijera Borisa Johnsona. Riječ je o značajnom programu u okviru novog obrambenog saveza AUKUS.

U priopćenju sva tri čelnika najavljeno je daljnje proširenje sporazuma, opisano kao “nova trilateralna suradnja na hipersoničnom i protuhipersoničnom” oružju. AUKUS je osmišljen, prije svega, zbog sve jače Kine u Aziji i Tihom oceanu. Kina je nekoliko puta uspješno testirala vlastitu verziju oružja, kao i Rusija, stoga Zapad zasad zaostaje oko razvoja projektila koji su minimalno pet puta brže od brzine zvuka (5 Macha). Valja naglasiti da hipersonične rakete mogu nositi nuklearne bojeve glave. Zbog brzine i okretnosti ih je teško detektirati i skoro nemoguće presresti.

“Naša sposobnost da ih uvedemo u upotrebu i da se suprotstavimo njihovoj upotrebi bit će važan dio održavanja stabilnosti u cijelom svijetu”, rekao je britanski premijer. SAD su tiho testirale vlastitu hipersoničnu raketu prošlog mjeseca, iako su detalje, navodno, držali u tajnosti petnaestak dana zbog napetosti s Rusijom. Sporazum znači da se i London uključuju u utruku oko razvoja hipersoničnog oružja, prenosi The Guardian.

Novi test hipersonične rakete u SAD-u bio je drugi u sklopu DARPA programa Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC), a projektil je imao drugačiju konfiguraciju od prvog, koji je testiran prošlog rujna. Pentagonov proračunski zahtjev za istraživanje i razvoj hipersoničnog oružja u 2023. iznosi 4.7 milijardi američkih dolara, piše SCMP.

Biden je prošlog mjeseca rekao da je Rusija upotrijebila svoj hipersonični projektil Kinžal (“Bodež”) protiv ukrajinskih ciljeva, opisujući ga kao oružje koje je “gotovo nemoguće zaustaviti”. Rusija je rekla da ih je upotrijebila dva puta, protiv ciljeva u blizini Mikolajeva i još jednom na zapadu Ukrajine. Vladimir Putin je hvalio Kinžal, rekavši prije četiri godine da ga “njegova brzina čini neranjivim” i da je “sasvim razumljivo zašto vodeće vojske svijeta nastoje posjedovati tako idealno oružje”. Ipak, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da oružje  “ne mijenja pravila igre” te da stručnjaci vide Kinžal jednostavno kao modificirane verzije ruskih balističkih projektila Iskander, ali s razlikom što se ispaljuju iz aviona. Rusija od 2019. raspolaže i kliznim vozilom Avangard. Tip hipersoničnog oružja kojeg nosi klizno vozilo (glide vehicle) je vrsta na kojem radi i Kina, tiho i uspješno. Hiperzvučna klizna vozila se lansiraju iz rakete. Klizno vozilo s bojevim glavama se na određenoj visini odvaja od rakete, obično iznad 100 km visine gdje je zrak izuzetno rijedak i “klizi” brzinom od najmanje 5 Macha prema meti.

UK, SAD i Australija namjeravaju raditi na istraživanju obje vrste hipersonične tehnologije: krstarećih projektila (cruise missle) i kliznih vozila. Također će ispitati načine suprotstavljanja istima. “Moramo razumjeti kako bi cjelokupni sustav naših protivnika mogao funkcionirati”, rekao je britanski dužnosnik.
Prošle godine Pentagon je rekao da je kineski hipersonični projektil obišao planet tijekom probnog leta prije nego što je pao natrag u Kinu. Peking tvrdi da tada nije testiran hipersonični projektil, već je test dio “rutinskog eksperimenta svemirske letjelice”.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian danas je komentirao plan AUKUS-a za kojeg tvrdi da “ne samo da povećava rizik od širenja nuklearnog naoružanja već i dodatno pojačava utrku u naoružanju u azijsko-pacifičkom području. Azijsko-pacifičke zemlje trebale bi biti zbilja budne oko toga”, rekao je Zhao, prenosi Xinhua. Zhang Jun, kineski izaslanik pri UN-u, bio je jučer još oštriji. Sporazum o hipersoničnom oružju komentirao je ovako: “Svatko tko ne želi vidjeti ukrajinsku krizu trebao bi se suzdržati od poduzimanja stvari koje bi druge dijelove svijeta mogle dovesti u ovakvu krizu”, rekao je Zhang i završio poetično: “Kao što kineska izreka kaže: ono što vam se ne sviđa, nemojte to nametati ni drugima”.

Komentari

komentar

You may also like