Peking upozorio SAD na oštar odgovor ukoliko bojkotira Olimpijske igre u Kini

Kineska vlada upozorila je Sjedinjene Države vezano uz bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sljedeće godine nakon što je Bidenova administracija objavila da “pregovara sa saveznicima o zajedničkom pristupu žalbama na kršenje ljudskih prava” u Kini. 

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe za kršenje prava etničkih manjina u svojoj autonomnoj regiji Xinjiang i upozorilo na “oštar odgovor” Pekinga na eventualni bojkot Olimpijskih igara, izvijestio je 8. travnja Associated Press (AP).

“Politizacija sporta naštetit će duhu Olimpijske povelje i interesima sportaša svih zemalja”, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova . “Međunarodna zajednica, uključujući Američki olimpijski odbor, to neće prihvatiti.”

Zapadne organizacije za ljudska prava prosvjeduju protiv održavanja Zimskih olimpijskih igara u Kini, koje bi se trebale održati u veljači 2022. godine. Pozvali su na bojkot ili neku drugu akciju kako bi se skrenula pozornost na optužbe protiv Kine za, kako navode, zlostavljanje Ujgura, Tibetanaca i stanovnika Hong Konga.

Američki State Department ranije je jasno stavio do znanja da je bojkot Olimpijskih igara jedna od mogućnosti za odgovor na “kršenje ljudskih prava” u Kini, uključujući predstavnike ujgurske zajednice u Xinjiangu.

Međunarodni olimpijski odbor, američki olimpijski i paraolimpijski odbori ranije su izjavili da se protive bojkotu zimske olimpijade u Kini, napominje AP.





 

 

Komentari

komentar





You may also like