Pelosi hvali Tajvan, tvrdi da putovanje u Aziju nije trebalo promijeniti status quo

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u petak je pohvalila Tajvan, obećala solidarnost SAD-a i rekla da njezino putovanje kroz Aziju, koje je dovelo do neviđenih vojnih vježbi ljutite Kine, nikada nije imalo za cilj promjenu regionalnog statusa quo, izvještava Reuters.

Pelosi i kongresno izaslanstvo bili su u Japanu na posljednjoj etapi azijskog putovanja koje je uključivalo kratko i nenajavljeno zaustavljanje na Tajvanu, samoupravnom otoku koji Peking smatra svojim – i potaknulo je bijesni Peking da održi vježbe bojevog gađanja u vodama oko Tajvana, s pet projektila koji su pali u japansku isključivu gospodarsku zonu (EEZ).

Njezino zaustavljanje na Tajvanu, posjet na najvišoj razini jednog američkog dužnosnika u posljednjih 25 godina, uslijedio je u trenutku kada je Tokio, jedan od najbližih saveznika Washingtona, postao sve zabrinutiji zbog sve veće moći Kine u Indo-Pacifiku i mogućnosti da bi Peking mogao poduzeti vojnu akciju protiv Tajvana.

“Od početka smo govorili da naše predstavljanje ovdje nije promjena statusa quo u Tajvanu ili regiji”, rekla je na konferenciji za novinare nakon sastanka s japanskim premijerom Fumiom Kishidom. “Kineska vlada nije zadovoljna što je naše prijateljstvo s Tajvanom snažno”, dodala je.

Kina je osudila putovanje Nancy Pelosi, koje je izaslanstvo odvelo u Singapur, Maleziju i Južnu Koreju te Tajvan i Japan. Državni medij objavio je da će vojne vježbe, koje su počele u četvrtak – dan nakon što je Pelosi napustila Tajvan – i trebale završiti u nedjelju, biti najveće koje je Kina provela u Tajvanskom tjesnacu. Vježbe su uključivale bojevu paljbu po vodama i u zračnom prostoru oko otoka. Japan je rekao da je pet od devet projektila ispaljenih prema njegovom teritoriju palo u njegovu isključivu gospodarsku zonu (EEZ). Tokio je uložio diplomatski prosvjed zbog incidenta koji je ministar obrane Nobuo Kishi nazvao “bez presedana”.

Pelosi je pohvalila tajvansku demokraciju, gospodarske uspjehe i – u prikrivenoj kritici po Kini – njenu evidenciju ljudskih prava, istaknuvši potporu Tajvana, prve azijske vlade koja je dopustila istospolne brakove. “Činjenica je, rekla sam to opet i opet, ako se ne založimo za ljudska prava u Kini zbog komercijalnih interesa, gubimo sav moralni autoritet da govorimo o ljudskim pravima bilo gdje u svijetu”, rekla je. “Kina ima neke kontradikcije – određeni napredak u pogledu uzdizanja ljudi, neke užasne stvari koje se događaju u pogledu Ujgura. Zapravo, to je označeno kao genocid.”





Skupine za ljudska prava optužuju Peking za zlostavljanje ujgurske etničke skupine u Xinjiangu, što Kina odbacuje. Predsjednik Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Gregory Meeks, član delegacije, bio je još otvoreniji. “Oni sigurno ne žele da nastavimo razgovarati o onome što se događa u Xinjiangu (s) Ujgurima”, rekao je. “Progovorit ćemo i zauzeti se za ljudska prava, ljudsko dostojanstvo i demokratski proces. To je ono o čemu se radilo na ovom putovanju.”

Pelosi je u petak poslijepodne napustila Japan i vratila se u Sjedinjene Države

Zabrinuti saveznik, održava mir





Prethodno se Pelosi sastala s Kishidom, koji je nakon toga rekao da će zajedno raditi na održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, ključnoj pomorskoj ruti – stav koji je ponovio američki veleposlanik Rahm Emanuel. “Jasno je da će američko-japanski savez stajati snažno, rame uz rame, u obrani naših interesa i vrijednosti”, rekao je u izjavi.

Japan, čiji su najjužniji otoci bliži Tajvanu nego Tokiju, upozorio je da kinesko zastrašivanje Tajvana predstavlja rastuću prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Napetosti između Japana i Kine također su porasle u četvrtak kada je Kina objavila da je sastanak ministara vanjskih poslova dviju zemalja, koji se trebao održati na marginama sastanka ASEAN-a u Kambodži, otkazan zbog nezadovoljstva Kine izjavom G7 koja poziva Peking da mirno riješi napetost oko Tajvana. Kina je pozvala japanskog veleposlanika u Pekingu da podnese oštre prigovore zbog svog sudjelovanja u “pogrešnoj” izjavi G7, priopćilo je u petak njeno ministarstvo vanjskih poslova.

Tijekom posjeta Japanu u svibnju, američki predsjednik Joe Biden rekao je da bi bio voljan upotrijebiti silu za obranu Tajvana – komentar koji je izgleda protezao granice američke politike “strateške dvosmislenosti” prema otoku. Kishidina vladajuća Liberalno-demokratska stranka (LDP) također je obećala udvostručiti vojnu potrošnju na 2% BDP-a.

Komentari

komentar

You may also like