Pelosi se obratila tajvanskom parlamentu: Jedno ste od najslobodnijih društava na svijetu

Predsjednica američkoga Kongresa Nancy Pelosi doputovala je na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prvi posjet toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini. Boravak na Tajvanu je treća, i najkontroverznija, etapa njezine azijske turneje po pet zemalja.

Tako je Nancy Pelosi poručila u tajvanskom parlamentu kako je ta otočna država “jedno od najslobodnijih društava na svijetu” i pohvalila je predsjednicu Tsai Ing-wen te pozvala na pojačanu međuparlamentarnu suradnju, prenosi Reuters. Pelosi jučer popodne stigla u Taipei na nenajavljeno, ali pomno praćeno putovanje, rekavši kako ono pokazuje nepokolebljivu predanost SAD-a samoupravnom otoku za koji Peking tvrdi da je dio Kine. Pelosi je jutros zahvalila predsjednici Tsai Ing-wen na njezinu vodstvu, te pozvala na jačanje međuparlamentarne suradnje. Sada je više nego ikad ključna američka solidarnost s Tajvanom, rekla je Pelosi, dodajući da je američka odlučnost da očuva demokraciju u Tajvanu i ostatku svijeta i dalje čvrsta.

Također je kazala kako novi američki zakon usmjeren na jačanje američke industrije čipova u natjecanju s Kinom “nudi veće mogućnosti za gospodarsku suradnju SAD-a i Tajvana”. Inače, Tajvan proizvodi najmanje čipove na svijetu koji su bitni za većinu današnje tehnologije, a najviše ih izvozi uprabu u SAD i Južnu Koreju. Takvi čipovi su svakako jedan od “resursa” zbog kojih Tajvan i jest trenutno toliko geopolitički bitan.

Iako Pelosi nije prva predsjednica američkog Zastupničkog doma koja je otišla na Tajvan, već je to bio Newt Gingrich koji ga je posjetio 1997., njezin posjet dolazi u trenutku kada je Kina puno moćnija gospodarska, vojna i geopolitička sila nego što je bila četvrt stoljeća ranije. Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i nikada nije odustala od mogućnosti upotrebe sile kako bi ga vratila pod svoju kontrolu. Sjedinjene Države upozorile su Kinu da ne koristi ovaj posjet kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana. Kina je američki posjet Tajvanu na najvišoj razini u posljednjih 25 godina osudila kao prijetnju miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu te uzvratila nizom vojnih vježbi, pozivom na razgovor američkom veleposlaniku u Pekingu i najavom obustave uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda iz Tajvana.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je jutrou da su kineske vježbe bojnim streljivom oko tog otoka ovog tjedna pokazale namjeru Pekinga da uništi regionalni mir i stabilnost. Tajvan je povećao razinu pripravnosti i reagirat će na vrijeme i primjereno na vježbe, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane novinarima putem glasovne poruke. Dugogodišnja kritičarka Kine, posebno po pitanju ljudskih prava, Pelosi se kasnije u srijedu treba sastati s bivšim aktivistom s trga Tiananmen, hongkonškim knjižarom kojeg je Kina uhitila te tajvanskim aktivistom kojeg je nedavno oslobodila.

Komentari

komentar





You may also like