Pelosi započinje azijsku turneju; ne spominje se Tajvan

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u nedjelju počinje turneju po četiri azijske zemlje, objavio je njezin ured, a prenosi Reuters. U priopćenju se ne spominje Tajvan.

“Predsjednica Nancy Pelosi predvodi izaslanstvo Kongresa u indo-pacifičkoj regiji, uključujući posjete Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu”, naveo je njezin ured u priopćenju za javnost. U priopćenju se navodi da će posjet uključiti te zemlje, ali se ne precizira hoće li Pelosi, koja je treća u nizu u predsjedničkoj liniji, možda doći i na druga mjesta. “Putovanje će biti usredotočeno na uzajamnu sigurnost, gospodarsko partnerstvo i demokratsko upravljanje u indo-pacifičkoj regiji”, rečeno je.

Kina vidi posjete američkih dužnosnika Tajvanu kao slanje ohrabrujućeg signala kampu koji se zalaže za neovisnost otoka. Washington nema službene diplomatske veze s Tajvanom, ali je prema zakonu dužan otoku osigurati sredstva za samoobranu. Posjet Pelosi bio bi dramatičan, iako ne i bez presedana, iskaz potpore SAD-a Tajvanu. Republikanac Newt Gingrich bio je posljednji predsjednik Predstavničkog doma koji je posjetio Tajvan 1997. godine.

Predsjednik Xi Jinping upozorio je u četvrtak svog američkog kolegu Joea Bidena da bi se Washington trebao pridržavati načela jedne Kine i da će “oni koji se igraju vatrom zbog toga stradati”. Biden je rekao Xiju da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila i da se Washington snažno protivi jednostranim naporima da se promijeni status quo ili potkopa mir i stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca. Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak nakon razgovora između Xija i Bidena da će Tajvan nastaviti produbljivati ​​svoje blisko sigurnosno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Glasnogovornik kineskih zračnih snaga Shen Jinke rekao je u nedjelju državnim medijima da će Peking “odlučno čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet”. Shen je na vojnom zračnom mitingu rekao da zračne snage imaju mnogo vrsta borbenih zrakoplova sposobnih kružiti oko “dragocjenog otoka naše domovine”, misleći na Tajvan. Rekao je da kineske “zračne snage imaju čvrstu volju, puno povjerenje i dovoljno sposobnosti za obranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Komentar postrojbe Narodnooslobodilačke vojske na Weibu, kineskom društvenom mediju sličnom Twitteru, u petak – “Pripremite se za rat!” – dobio je 1,87 milijuna ‘palaca gore’.

Južno kinesko more 

Američki nosač zrakoplova USS Ronald Reagan i njegova udarna grupa vratili su se u Južno kinesko more, a kineska je vojska pojačala vježbe u blizini.

U subotu je kineska vojska održala vježbe bojevog gađanja u vodama pokraj pokrajine Fujian, preko 100 kilometara od Tajvana, prema lokalnim vlastima. Kineska obalna straža održat će vježbu u Južnom kineskom moru kod pokrajine Guangzhou u ponedjeljak, prema drugoj obavijesti Uprave za pomorsku sigurnost.

Istaknuti kineski komentator Hu Xijin rekao je u subotu da je, nakon što je Twitter blokirao njegov račun, izbrisao tweet s upozorenjem na vojnu odmazdu ako američki borbeni zrakoplovi prate Pelosi prilikom posjeta Tajvanu. Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u petak da Sjedinjene Države nisu vidjele nikakve dokaze o prijetećoj kineskoj vojnoj aktivnosti protiv Tajvana.

Biden je u srijedu rekao novinarima kako misli da američka vojska vjeruje da posjet Pelosi Tajvanu “trenutačno nije dobra ideja”. Azijska turneja Nancy Pelosi dolazi u politički osjetljivom trenutku za kineske i američke čelnike.

Očekuje se da će Xi kasnije ove godine u Kongresu tražiti treći mandat koji krši presedan, dok će se u Sjedinjenim Državama Bidenova Demokratska stranka suočiti s teškom borbom da zadrži kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa SAD-a na izborima na sredini mandata u studenom.

Komentari

komentar

You may also like