Pence: Kineska zadnja šansa za izbjegavanje hladnog rata sa SAD-om

Sjedinjene su Države spremne za hladni rat s Kinom u slučaju da Peking ne promjeni svoju politiku u ekonomskoj i vojnoj sferi, izjavio je američki potpredsjednik Mike Pence u intervjuu za The Washington Post.

Pence je kazao kako je predsjednik Donald Trump spreman za normalizaciju odnosa s Pekingom, ali da Kina prije toga mora biti spremna ozbiljno promijeniti svoju politiku, između ostalog u gospodarskoj i vojnoj sferi. „Mislim da će to u mnogomu ovisiti od Argentine (summit G20 u Buenos Airesu krajem studenog)“, izjavio je američki potpredsjednik, dodavši, kako je to za Kinu posljednja šansa za izbjegavanje scenarija hladnog rata sa Sjedinjenim Državama.

Odgovarajući na upit, je li Washington spreman na takav scenarij, i što će biti ukoliko Kina ne ispuni tražene uvjete za njegovo izbjegavanje, Pence je kazao slijedeće: „Tada će to tako i biti. Mi uistinu smatramo kako se mi sada nalazimo u snažnom položaju.“

Podsjećamo: Mike Pence ranije je optužio Peking kako nastoji dovesti pod sumnju autoritet predsjednika Trumpa i njegove administracije, kao i za „agresivne korake protiv oružanih snaga SAD-a u Južnokineskom moru“. „Kina koristi sve mogućnosti i metode za miješanje u unutarnje stvari SAD-a. Peking želi na mjestu predsjednika SAD-a vidjeti drugu osobu“, kazao je Pence. Također je izjavio kako su potezi Pekinga oko utjecaja na javno mišljenje u SAD-u „previsili poteze Moskve“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like