Pence: SAD do 2020. dobivaju novi rod vojske

Do 2020. godine Sjedinjene Države dobit će novi rod svojih oružanih snaga, svemirsku vojsku. O planovima Pentagona govorio je potpredsjednik SAD-a Mike Pence.

Planove oko osnivanja šestog roda vojske još je u proljeće ove godine najavio predsjednik SAD-a Donald Trump. Ali tu inicijativu nisu podržali svi političari i sve vojne osobe. Međutim, sada se Trumpova administracija vratila k svojoj svemirskoj ideji, o čemu je Trump već priopćio. Naravno, na Twitteru. „Svemirske snage – bez pogovora!“, napiso je Trump.

Podrobnije planove o osnivanju svemirske vojske objavio je potpredsjednik Mike Pence, predstavivši ih Pentagonu. On je kazao kako su potencijalni protivnici već postigli određene uspjehe u tom smijeru i kako očuvanje „vojne vladavine u svemiru“ poziva na naoružavanje.

„Svemirske snage neće biti izgrađene s nule. To je važan korak prema izgradnji svemirskih snaga kao šestog vida naših oružanih snaga“, izjavio je Pence pred službenicima Pentagona.

Za potpunu realizaciju ideje trebat će ozbiljan preustroj u strukturi Pentagona, navodi televizija CNBC. Pentagon će trebati otvoriti nove odjele, zapovjedništva i druge strukture koje će razvijati i voditi novi rod vojske. A to zahtjeva dodatne troškove, i to ne male.

U srpnju su Senat i Predstavnički dom američkog Kongresa izglasovali projekt zakona „O proračunu SAD-a za 2019. g. za potrebe nacionalne obrane“, koji Pentagonu dodjeljuje 716 milijardi dolara. Prema mišljnju pojedinih analitičara, u njemu ima prostora za manevriranje. Ali sukladno tom dokumentu američko Ministarstvo obrane ne može privući nove ljude za novi rod vojske: njih treba ustrojavati na račun američkih zračnih snaga, što može dovesti do smanjenja njihovog bojnog i službenog sastava. To može postati razlog da Kongres pokuša zaustaviti osnivanje svemirskih snaga u sadašnjoj fazi. Naravno, puno će toga ovisiti i o izgledu samog Kongresa nakon izbora u studenom ove godine.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like