Pence: SAD mogu istupiti iz nuklearnog sporazuma s Iranom

Ukoliko nuklearni sporazum s Iranom ne bude razmotren u nadolazeće mjesece, SAD će iz njega same istupiti, kazao je američki potpredsjednik Mike Pence na konferenciji Američko-izraelskog vijeća za društvene veze.

Sporazum s Iranom, potpisan 2015.g. u vrijeme prethodne administracije, nije sprječilo iransku mogućnost proizvodnje atomskog oružja, već je samo odgodilo.

„SAD nikada neće dozvoliti Iranu posjedovanje atomskog oružja… Iran ne samo što pruža potporu terorizmu, već i nastavlja razvijati balističke rakete koje mogu ugroziti svaki centimetar izraelske zemlje…“, naglasio je američki potpredsjednik. Teheran „se nada ponovo izgraditi drevno Perzijsko carstvo, kojeg bi predvodio suvremeni diktator – ajatolah“, kazao je Pence i podsjetio, kako je predsjednik Donald Trump pozvao Kongres i europske saveznike na stvarno obuzdavanje iranskih atomskih i raketnih ambicija, a u protivnom će Sjedinjene Države samostalno istupiti iz nuklearnog sporazuma.

Podsjećamo: EU na institucionalnoj razini, kao i njezine članice-supotpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, protive se jednostranim promjenama tog međunarodnog sporazuma, što je neprihvatljivo s pravne strane ali i zbog straha od gubitka stvarnih i potencijalno unosnih poslova na iranskom tržištu, kao i energetskih sporazuma o uvozu iranske nafte i sudjelovanju europskih tvrtki u iranskim energetskim projektima. Promjeni sporazuma otvoreno se protive i druge dvije supotpisnice – Rusija i Kina. Protiv je i još jedna velika zemlja – Indija, te su, zapravo, Sjedinjene Države po tom pitanju u međunarodnoj zajednici posve izolirane, ukoliko izuzmemo Izrael i perzijske monarhije na čelu sa Saudijskom Arabijom. Stav Irana po tom je pitanju i više nego jasan. Teheran se oštro protivi jednostranim promjenama tog sporazuma, a predsjednik iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Qamalvandi je izjavio, kako Iran, u takvom slučaju, može početi proizvodnju 20%-tnog obogaćenog urana tijekom 48 sati.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like