Pentagon priznao: američka vojska obučavala ubojice predsjednika Haitija

Prošlog tjedna tim obučenih “plaćenika” je upao u dom predsjednika Haitija nakon čega su ga ubili. Policija u Haitiju je uhitila 20 osumnjičenika za ubojstvo Jovenel Moisea. Od vjerojatnih 28 napadača, policija je uhitila njih 20. Dio napadača je ubijen prilikom pokušaja uhićenja, a dio je u bijegu. Njih 26 su Kolumbijci, dok su dvojica Amerikanci haićanskog porijekla.

Pomoć u istrazi Haitiju daju obavještajne službe SAD-a i Kolumbije. Čini se da osumnjičeni bili obučavani od strane vojske Kolumbije i SAD-a, a granica u tome gdje je kraj upletenosti službi ovih država u atentat nije još jasna.

Kao prvo, dvojica uhićenih Amerikanaca su se mjesecima predstavljali kao agenti američke DEA službe. Iz DEA-e, službe koja se bori s narko tržištem, tvrde da dvojica nikada nisu radili za njih.

Osim toga, kolumbijska policija objavila je kako je 19 avionskih karata kupljeno od tvrtke u američkom Miamiju, Floridi, a karte su koristili osumnjičeni za putovanje iz kolumbijskog grada Bogote za Santo Domingo u Dominikanskoj republici. Kolumbijska vojska je objavila da su većina od uhićenih bili njihovi vojnici koju su dali ostavku između 2018. i 2020.

Veza između američke i kolumbijske vojske je jaka. Vojnici iz Kolumbije često idu u SAD na obuku. Washington pomaže kolumbijskoj vojsci nekoliko desetljeća financijama, oružjem i obukom u borbi protiv narko kartela, lijevih gerilaca i paravojnih skupina krajnje desnice u Kolumbiji. Jedna od takvih poveznica je i projekt CIA koji u obuci spaja elitne kolumbijske vojnike i američke Zelene beretke. S druge strane, kolumbijski vojnici “su na cijeni” jer često imaju dosta iskustva u stvarnim borbama, pa i sudjeluju kao plaćenici u brojnim državama, piše The Washington Post.

Dio osumnjičenih se obučavao u Miamiju u skrovitoj i privatnoj tvrtki CTU Security u gradu Doral u Floridi da bi radili kao elitni zaštitari. To je otkrila jedna od žena uhićenih, ali i sami osumnjičeni, izvještava Miami Herald.

No, Pentagon direktno tvrdi da ubojice nisu obučavale samo privatne tvrtke, već i njihova vojska. “Pregled naših baza podataka govori o tome da je manjih broj privedenih Kolumbijaca sudjelovao u obuci američke vojske i edukacijskim programima dok su aktivno služili kolumbijskoj vojsci”- kazao je glasnogovornik Pentagona Ken Hoffman, a prenosi The Washington Post.

Komentari

komentar

You may also like