Pentagon: bit će prilika za Ukrajinu; dignuta u zrak velika brana; Rusi noćas izvršili novi val zračnih napada na Kijev

Nastavljaju se intenzivni vojni sukobi u Ukrajini, a obilje informacija i dezinformacija ukazuje da se i na medijsko-propagandnoj razini ne vodi ništa manji rat od onog na klasičnom bojnom polju. U svemu ovome teško se snalaziti i najiskusnijim znalcima, tako da će samo vrijeme biti ono koje će najtočnije pokazati u kojem se smjeru stvari u Ukrajini razvijaju i čime će rezultirati.

Za sada smo izdvojili slijedeće vijesti koje pristižu s raznih strana i raznih medijskih izvora:

Rusija je tijekom noći pokrenula novi val zračnih napada na Kijev. Prema navodima gradskih civilnih i vojnih vlasti sustavi protuzračne obrane oborili su više od 20 ruskih krstarećih projektila i nije bilo niti jednog pogotka, kao ni ljudskih žrtava.

Te je informacije, međutim, teško provjeriti s obzirom kako je ukrajinska vlada nedavno zabranila objavljivanje video snimaka na društvenim mrežama o eksplozijama nastalim uslijed ruskih zračnih napada.

S druge strane ukrajinski vojni izvori tvrde da su krhotine koje su padale na prometnice oštetile dalekovode za trolejbus u kijevskom okrugu Desnianskyi.

Ruski pak mediji prenose jutrošnje izvješće ruskog Ministarstva obrane prema kojem su ruske snage odbile novi ukrajinski napad u smjeru Južno-Donjeck, da je uništeno više od 1.500 ukrajinskih vojnika, 28 tenkova, uključujući i osam njemačkih Leoparda, i tri francuska tenka na kotačima AMX-10RC. Naravno, i ove je podatke nemoguće neovisno provjeriti.





Eksplozije na glavnoj brani u južnoj Ukrajini izazvale poplave

Ukrajina i Rusija međusobno su se u utorak optužile za dizanje brane u Novoj Kahovki, u regiji Herson, u zrak i izazivanje velikih poplava u južnoj Ukrajini, dok je Rusija izvijestila da je osujetila još jednu ukrajinsku ofenzivu u istočnom Donjecku i nanijela velike gubitke – piše jutros The Jerusalem Post..

Brana Nova Kahovka navodno je pogođena ispaljivanjem iz raketnog bacača Olkha, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS pozivajući se na neimenovani izvor za hitne slučajeve – prenosi Jerusalem Post.

Ranije je ukrajinska vojska kazala da su ruske snage digle branu u zrak.





Rusko uništenje brane Kahovka u južnoj Ukrajini pod ruskom okupacijom potvrđuje da moskovske snage “moraju biti protjerane” iz cijele Ukrajine, rekao je u utorak predsjednik Volodimir Zelenski, a prenosi izraelski medij.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1665952784665964545?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1665952784665964545%7Ctwgr%5E07b6ac2bde91c07bfdce0450e4e1ab8273d29f4d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.jpost.com%2Fbreaking-news%2Farticle-745354

Južno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga priopćilo je da su ruske snage digle u zrak branu Nova Kahovka iz sovjetske ere u okupiranoj regiji Herson.

Nepotvrđeni videozapisi na društvenim mrežama pokazuju intenzivne eksplozije oko brane i vodu koja nadire kroz nju. Brana, visoka 30 metara i duga 3,2 km, izgrađena je 1956. godine na rijeci Dnjepar (Dnipro).

Sadrži vodu jednaku onoj u Velikom slanom jezeru u američkoj saveznoj državi Utah, a također opskrbljuje vodom Krim, kojeg je Rusija pripojila 2014., te nuklearnu elektranu Zaporizhzhia, koja je također pod ruskom kontrolom – navodi JP.

Kako navodi američki ABC News „nije jasno hoće li nove ofenzivne akcije ukrajinske vojske prerasti u veće napade na šira područja ruske fronte ili su to više lokalizirane — ili čak diverzantske operacije — s ciljem testiranja i iscrpljivanja ruske obrane u pripremi za kasniju značajniju ofenzivu.

U internetskom brifingu ovog tjedna, zapadni dužnosnici upozorili su da bi, iako Ukrajina sada ima vojno oružje i opremu potrebnu za probijanje ruskih linija, do napada velikih razmjera moglo proći još nekoliko tjedana.

Dužnosnici su rekli da je Ukrajina trenutačno angažirana u “operacijama oblikovanja”, što se odnosi na niz akcija na bojnom polju i izvan njega s ciljem destabiliziranja Kremlja i ruske vojske kako bi se stvorili optimalni uvjeti za protuofenzivu.

Pentagon navodi kako je američki ministar obrane Lloyd Austin u Singapuru u nedjelju izjavio da je rat neizvjestan. “Svatko tko misli da može točno proizvesti bilo kakav ishod u ratu, … griješi, jer … to se ne događa tako. Bit će zaustavljanja i pokretanja. Bit će stvari koje [Ukrajinci] nisu predvidjeli. Bit će prilika koje će Ukrajinci iskoristiti.”

Jučer je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Malyar izjavila da Kijev prelazi na ofenzivne operacije “u nekim smjerovima”, a da „epicentar neprijateljstava ostaje smjer Bahmut”. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane rekla je da Ukrajina ponovno preuzima teritorij oko Bahmuta: “Krećemo se prilično širokom frontom. Uspješni smo. Zauzimamo dominantne visove. Neprijatelj je u defanzivi.”

Zapovjednik američkog Združenog stožera general Mark Milley za CNN je kazao kako su Ukrajinci dobro pripremljeni ali da je „prerano govoriti kakav će biti rezultat“. Ponovio je kako Zapad Ukrajini pomažu s „oružjem, obukom, savjetima, obavještajnim podacima“.

Komentari

komentar

You may also like