Pentagon će proučiti vijesti o novoj interkontinentalnoj balističkoj raketi S. Koreje

Na jučer održanoj velikoj vojnoj paradi u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu povodom 75. obljetnice osnivanja Radničke stranke, središnja državna televizija prikazala je pojedine impresivne obrasce raketnog naoružanja kojima raspolaže tamošnja vojska, prije svega interkontinentalne balističke rakete (ICBM), koje su izazvale veliku pozornost međunarodne javnosti. Jedna od onih koja je iznenadila svijet svojim golemim dimenzijama je i navodno potpuno nova ICBM, koja je odmah izazvala pozornost i američkog Pentagona.

Pentagon je još jučer objavio kako će analizirati podatke o mogućoj novoj sjevernokorejskoj interkontinentalnoj balističkoj raketi. „Mi smo u tijeku s priopćenjima o toj paradi. Nastavljamo našu analizu i održavamo kontakte sa saveznicima u regiji“, navedeno je u američkom Ministarstvu obrane.

Reagirao je i State Department u kontekstu održanih pregovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Singapuru i Vijetnamu, te je pozvao Sjevernu Koreju „na nastavak pregovora za postizanje potpune denuklearizacije“.

Podsjećamo: na jučerašnjoj paradi su, između ostalog, prodefilirala najmanje 4 transportera-lansera s 11 osovina, a na svakome je bila po jedna nova ICBM.

Južnokorejski vojni analitičari ukazuju kako nova raketa prema dizajnu sliči na sjevernokorejsku interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-15, dometa 12 847 kilometara, koja može dosegnuti bilo koju točku kopna Sjedinjenih Država. Povećenje dimenzija, vidljivo na jučerašnjoj paradi, može značiti kako ona može nositi još veću težinu i imati jaču udarnu snagu.

 





 

Komentari

komentar





You may also like