Pentagon će razmotriti planove za povlačenje vojske iz Njemačke

Kada je prošle godine bivši američki predsjednik Donald Trump najavio smanjenje američkog vojnog kontingenta u Njemačkoj za više od 25 posto, ta je vijest izazvala veliku pozornost i zabrinutost kako u Njemačkoj, tako i u NATO savezu u cjelini. Međutim, iako je bivši ministar obrane SAD-a Mark Esper izjavio kako će se pojedine američke postrojbe početi povlačiti iz Njemačke, do toga još ipak nije došlo.

Upravo o toj temi, između ostalog, razgovarali su novi američki ministar obrane Lloyd Austin (naslovna slika) i njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer u njihovom prvom razgovoru od preuzimanja nove funkcije od strane Austina. O tome piše medij The Military Times.

Lloyd Austin tom je prigodom izjavio kako SAD visoko cijene Njemačku kao bazu za svoje vojnike i da se oni tamo osjećaju sigurno, priopćilo je njemačko Ministarstvo obrane. “SAD i dalje smatraju svoju prisutnost u Njemačkoj važnim dijelom zajedničke sigurnosti”.

Podsjećamo kako je oko 34.500 američkih vojnika stacionirano u Njemačkoj, a tamo se nalaze i pojedini ključni američki vojni objekti poput zračne baze Ramstein i sjedišta američkog europskog zapovjedništva i američkog zapovjedništva za Afriku.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby izjavio je da su dvoje ministara obrane razgovarali i o nizu drugih pitanja, uključno i o suradnji s NATO-om i sigurnosnom stanju u Afganistanu i Iraku.

 





Komentari

komentar

You may also like