Pentagon i rusko Ministarstvo obrane imaju uspostavljenu komunikacijsku liniju

Washington svakodnevno testira komunikacijsku liniju za dekonflikt s Moskvom, izjavio je visoki dužnosnik Pentagona čije riječi danas prenosi ruski državni medij RIA Novosti.

“Rusi se javljaju na telefon. Nije bilo razmjene informacija, jer još nije bilo potrebe”, kazao je američki službenik novinarima, dodajući da SAD imaju puno mogućnosti za izravnu komunikaciju s ruskim vodstvom.

Prema riječima glasnogovornika Pentagona Johna Kirbyja, Pentagon je od 1. ožujka uspostavio komunikacijski kanal s ruskim Ministarstvom obrane kako bi spriječio vojne incidente. Dana 11. ožujka naglasio je da ta linija funkcionira, ali još nije korištena u kontekstu ruske vojne operacije u Ukrajini. Prema Kirbyju, SAD i Rusija imaju više kanala “za raspravu o kritičnim sigurnosnim pitanjima u slučaju nepredviđenih ili izvanrednih situacija”.

Ovdje bismo podsjetili kako su Rusija i SAD, nedugo nakon početka ruskog vojnog angažmana u Siriji 30. rujna 2015.g. na poziv predsjednika Bashara Assada, također uspostavili komunikacijski kanal za sprječavanje međusobnih incidenata u zračnom prostoru iznad te zemlje. Taj kanal i dalje funkcionira i ozbiljnijih incidenata po tom pitanju između dviju strana nikada nije bilo. Za vjerovati je da neće niti sada, tim više što SAD vojno nisu neposredno uključene u ratna zbivanja na tlu Ukrajine, isto kao i NATO savez. Politička, materijalna, financijska, humanitarna i svaka druga američka pomoć Kijevu, s neposrednim vojnim miješanjem u tamošnji sukob nema nikakve veze. SAD i NATO nisu strane u sukobu s Rusijom na ukrajinskom terenu – i to je više puta naglašavano i iz Washingtona i iz Bruxellesa.

Komentari

komentar





You may also like