Pentagon izabrao savjetnika ukrajinskog ministra obrane

Šef Pentagona (ministar obrane SAD-a) Ashton Carter imenovao je bivšeg zapovjednika Središnjeg zapovjedništva OS SAD-a (CENTCOM) umirovljenog generala Johna Philipa Abizaida za posebnog savjetnika ukrajinskog ministra obrane. Američki ABS News je objavio kako u Pentagonu navode, da će Abizaida pomagati ukrajinskom ministru obrane Stepanu Poltoraku u provedbi reformi usmjerenih na povećanje civilnog nadzora nad vojskom i borbu protiv korupcije.

Rukovoditelj Pentagona Ashton Carter je izjavio kako ovo imenovanje nije signal o američkoj spremnosti za pomoć Ukrajini u ofanzivnoj operaciji protiv „ruskih snaga“.

John Abizaid bio je zapovjednik CENTCOM-a od srpnja 2003. do ožujka 2007. godine, u vrijeme američkih vojnih operacija u Afganistanu i na Bliskom istoku, navodi američki medij.

Napominjemo, kako postojeći ugovor između Washingtona i Kijeva omogućuje američku isporuku Ukrajini tzv. neletalnog oružja i slanje vojnih savjetnika. Trenutačno u ukrajinskim sigurnosnim strukturama već radi nekoliko američkih stručnjaka u svojstvu savjetnika.

Međutim, jučerašnje imenovanje na novu dužnost jednog od vodećih američkih generala koji je rukovodio čitavim američkim oružanim snagama u vrijeme njihove intenzivne vojne aktivnosti u vrućim svjetskim žarištima, malo koga će uvjeriti da će se on u Ukrajini baviti problematikom civilnog nadzora vojske ili borbe protiv korupcije. Pretpostavljamo da se ovdje ipak puno prije radi baš o onom što američki ministar obrane opovrgava – jasnom signalu Washingtona Moskvi o tome tko je danas stvarni vladar u Kijevu i da to namjerava ostati još dugo vrijeme.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like