Pentagon izrazio strah od nadolazećih rusko-kineskih nadzvučnih raketa

Još u prosincu prošle godine američki medij Washington Free Beacon je pisao, kako će Pentagon ubrzo morati razraditi učinkovitiji proturaketni program, koji će se moći nositi s novim visoko-tehnološkim ugrozama, prije svega nadzvučnim raketama ruske i kineske proizvodnje. Pritom je rečeno kako je sadašnji američki proturaketni program predviđen za presretanje i uništavanje raketa dalekog i kratkog dometa koje se kreću po predviđenoj putanji. Ali rakete, koje lete nekoliko puta većom brzinom od brzine zvuka i pritom mijenjaju putanju leta ne mogu biti praćene i uništene od strane sadašnjih američkih PRO sustava.

U ponedjeljak, 26. lipnja, američka agencija Bloomberg izvjestila je, pozivajući se na izvješće američkih vojnih obavještajnih službi, kako je Pentagon priznao da buduće nadzvučne rakete koje razrađuju Rusija i Kina, predstavljaju „složeni cilj“ za američki sustav proturaketne obrane

„Buduće letjelice (rakete ruske i kineske proizvodnje, op. GN.), lete nadzvučnom brzinom (pet i više puta većom od brzine zvuka) i veći dio leta izvode na visini nižoj od prosječnih balističkih raketa“, stoji u izvješću američkog obavještajnog središta zračnih i svemirskih snaga (National Air and Space Intelligence Center) i Vijeća vojne obavještajne službe za izučavanje balističkih raketa  (Defense Intelligence Ballistic Missile Analysis Committee), kojim raspolaže agencija Bloomberg.

U dokumentu se navodi slijedeće: „Objedinjena velika brzina, manevarske sposobnosti i posebno nizak let čini ih složenim ciljem za sustav proturaketne obrane.“

U istom izvješću američki vojni obavještajci prognoziraju kako će Rusija sačuvati najveću snagu svoje raketne vojske u odnosu na druge zemlje, a također navode kako „Kina ima najaktivniji i najrazličitiji program razvoja balističkih raketa u svijetu“. Osim toga, navodi se kako i Iran u skoro vrijeme može razmjestiti interkontinentalne balističke rakete.Općenito, smatraju Pentagonovi obavještajci, tehnologija razvoja balističkih i krilatih raketa, od Sjeverne Koreje i Irana, do Rusije i Kine napreduje, zbog čega raste i potencijalna ugroza po Sjedinjene Američke Države.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like