Pentagon: Kina se naoružava brže od predviđenog, više od 1000 nuklearnih glava do 2030.

Kina pojačava svoj nuklearni arsenal puno brže nego što je Washington mislio prije samo godinu dana, piše u novom izvješću Pentagona, predviđajući da će Peking posjedovati najmanje 1000 nuklearnih bojevih glava do kraja desetljeća.

Ministarstvo obrane objavilo je najnoviju procjenu ratnog potencijala kineske Narodne oslobodilačke vojske (PLA) u godišnjem izvješću pod naslovom Vojni i sigurnosni razvoji koji uključuju Narodnu Republiku Kinu. “Ubrzani tempo nuklearne ekspanzije PLA-a mogao bi omogućiti NRK-u [Narodnoj Republici Kini] da ima do oko 700 funkcionalnih nuklearnih bojnih glava do 2027.”, rekao je dužnosnik Pentagona, opisujući ključne detalje izvješća, a prenosi RT.

U izvješću se navodi da će NRK vjerojatno imati najmanje 1000 nuklearnih bojnih glava do 2030.- što je više od tempa i veličine koje su iz Pentagona projicirali u izvješću o vojnoj moći Kine u 2020. Prošlogodišnje izvješće tvrdi da su postojeće kineske zalihe nuklearnih bojnih glava bile “oko 2000”, predviđajući da će se broj barem udvostručiti tijekom 2020-ih, št bi bilo oko 400 nuklearnih bojevih glava do 2030.

SAD gleda na Kinu kao na strateškog suparnika na svjetskoj sceni. Zemlje su jedna drugu optuživale za poticanje napetosti oko Tajvana i šire regije Južnog kineskog mora. General Mark Milley, predsjedavajući general američkog Zajedničkog stožera, rekao je u srijedu da američke snage “apsolutno imaju sposobnost” obraniti Tajvan ako Peking pokuša zauzeti otok.

Komentari

komentar
You may also like