Pentagon: Moskva je zapreka miru u Ukrajini

Američki ministar obrane Lloyd Austin prozvao je jučer Rusiju “zaprekom” miru u Ukrajini optuživši Moskvu za destabilizaciju regije Crnog mora, prenosi AFP.

“Pozivamo Rusiju da okonča okupaciju Krima i prestane produžavati rat na istoku Ukrajine te da prekine svoje destabilizirajuće aktivnosti u području Crnog mora i duž ukrajinskih granica”, ustvrdio je američki ministar. “Rusija je počela taj rat i Rusija je zapreka mirnom rješenju”, dodao je Austin u Kijevu na sastanku sa svojim ukrajinskim kolegom Andrijem Taranom.

Ukrajina je suočena od 2014. s pobunom proruskih separatista za koje se smatra da su pod kontrolom Moskve.

Taj sukob izbio je nekoliko tjedana nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i odnio više od 13 000 života.

Austin obilazi crnomorsku regiju i već je posjetio u ponedjeljak Gruziju, drugu bivšu sovjetsku republiku koja kao i Ukrajina želi pridružiti se NATO-u, a posjetit će još i Rumunjsku koja jest članica Saveza.U utorak je istaknuo da je ta turneja važna za jačanje suradnje država regije nasuprot aktivnostima Rusije.

“Ova je regija za nas i dalje ključna”, rekao je.Time je na neki način odgovorio nekolicini zemalja Zapada koje su zabrinute jer smatraju da SAD sve više zapostavlja stari kontinent i težište stavlja na indopacifičku regiju.





Andrij Taran je rekao da vjeruje SAD-u.”Nimalo ne sumnjamo u podršku našeg strateškog partnera. Sjedinjene Države razumiju važnost sukoba u Ukrajini za njezinu neovisnost i da se odupre ruskoj agresiji”, rekao je ukrajinski ministar obrane.

Komentari

komentar





You may also like