Pentagon može početi proizvodnju raketa malog i srednjeg dometa

SAD se u skladu s obvezama iz sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa nisu bavile njihovom proizvodnjom. Ali sada, nakon obustave tog sporazuma, Pentagon se može početi baviti nastavkom znanstvenih istraživanja u toj sferi, izjavila je u ponedjeljak, 11. ožujka, zamjenica državnog tajnika SAD-a za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Andrea Thompson na konferenciji Carnegie Nuclear Conference u Washingtonu. Pentagon razmatra svoje posljedične korake, kazala je Thompson i dodala, kako je Pentagon tek sada počeo izučavti mogućnosti proizvodnje takvih raketa.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump je 1. veljače izjavio kako SAD obustavljaju ispunjenje  svojih obveza iz spomenutog sporazuma i počinju proces povlačenja iz njega. Odmah potom State Department je Moskvi uručio službenu notu o zaustavljanju svog sudjelovanja u sporazumu, pozvavši se na „rusko kršenje“, kao i nehtjenje Kremlja za uništenje krstarećih raketa 9M729 i njezinih lansera.

Nedugo potom, 4. veljače, ruski predsjednik Vladimir Putin donio je uredbu o obustavljanju ruskog ispunjavanja uvjeta iz sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, a u dokumentu je navedeno, kako je takva odluka donesena zbog nužnosti usvajanja žurnih mjera u svezi s američkim kršenjem obveza iz tog sporazuma, potpisanog 8. prosinca 1987.g. između SSSR-a i SAD-a.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like