Pentagon najavio nove napade na Bliskom istoku ako bude potrebno

Pogoršavaju se američko-irački odnosi. Nakon što je Pentagon ranije izvijestio kako su postrojbe šijtske paravojne organizacije Kata’ib Hezbollah, koje podupire Iran, napali bazu blizu iračkog grada Kirkuka, i kojom prilikom je poginula jedna američka civilna osoba a četvorica američkih vojnika bili ranjeni, SAD su izvršile zračne napade na pet objekata te organizacije u Iraku i Siriji.

Prema riječima američkog ministra obrane Marka Espera, napadnuta su tri cilja Kata’ib Hezbollaha u Zapadnom Iraku i dva cilja na istoku Sirije. Napadi su bili uspješni, izjavio je Esper, dodavši, kako su SAD spremne napasti ponovo, ukoliko za to bude potrebe. Kazao je, kako su s predsjednikom Donaldom Trumpom razmatrane i dodatne mjere u slučaju nužde, i da se SAD „neće bojati ponovo djelovati u okvirima politike sprječavanja“.

O poginulima u američkoj akciji šef Pentagona nije govorio. Prema navodima šijtskih pobunjeničkih predstavnika u Iraku, u američkim zračnim napadima poginulo je 25 osoba, a ranjeno je njih 51. U iračkom parlamentu pozivaju na donošenje odluke o žurnom povlačenju svih stranih sila s iračkog teritorija.

Podsjećamo: u Iraku od listopada traju masovni prosvijedi, većinom mladog stanovništva, nezadovoljnog politikom vlade u borbi protiv korupcije, nezaposlenosti i siromaštva. Najnovije pogoršanje i vojno-sigurnosnog stanja sigurno će još više usložniti situaciju u toj arapskoj zemlji, jednoj od najvećih svjetskih izvoznica nafte.

Komentari

komentar

You may also like