Pentagon namjerava pojačati odvraćanje Rusije i Kine revizijom svojih snaga u vanjskim bazama

Američka vojska pojačat će svoje raspoređivanje u vojne baze usmjerene na Kinu i Rusiju, čak i uz održavanje snaga na Bliskom istoku za odvraćanje Irana i džihadističkih organizacija.

O ovoj temi govorila je u ponedjeljak na medijskoj konferenciji u Pentagonu Mara Karlin, zamjenica šefa Pentagona za politička pitanja.

“U Europi, revizija globalnog razmještaja jača vjerodostojno vojno odvraćanje ruske agresije i omogućuje snagama NATO-a da djeluju učinkovitije”, izjavila je Karlin.

Američko ministarstvo obrane će nadograditi i proširiti vojne baze u Guamu i Australiji, naglašavajući svoj fokus na Kinu kao vodećeg obrambenog suparnika zemlje, rečeno je dalje.

Pojedinosti “globalnog pregleda rasporeda”, naručene na početku administracije predsjednika Joea Bidena početkom ove godine, ostat će tajne, kako se ne bi suparnicima otkrivali povjerljivi planovi SAD-a sa saveznicima, kazano je na medijskoj konferenciji.

Međutim, pregled potvrđuje da je prioritetna regija za američku vojsku Indo-Pacifik, izjavila je Mara Karlin, a cilj je odvraćanje eventualne vojne agresije Kine i prijetnje iz Sjeverne Koreje.
S druge strane Rusija navode o svojoj invaziji na Ukrajinu smatra glupošću i proturuskom propagandom s ciljem jačanja američkog utjecaja u Europi na štetu Rusije.

Tako je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je ruska prijetnja “izum onih koji žele profitirati od svoje uloge avangarde u borbi protiv Rusije, da za to dobiju nekakve bonuse i povlastice”.

Komentari

komentar

You may also like