Pentagon namjerava proširiti američke vojne baze u Europi

Britanski medij The Times piše kako je u novom proračunu Pentagona više od 200 milijuna dolara namjenjeno za proširenje zračnih baza u Estoniji, Latviji, Mađarskoj, Norveškoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Sjedinjene Države namjeravaju u tu regiju razmjestiti svoje najmodernije nevidljive lovce F-22 i F-35.

Planovi Washingtona za slučaj rata na europskom tlu podvrgnuti su ozbiljnoj analizi zbog ruske aneksije Krima, „agresiji u Ukrajini podržanoj od Moskve“ i zabrinutosti za sigurnost baltičkih republika. Predsjednik Donald Trump više je puta dao do znanja kako hoće popraviti odnose s Vladimirom Putinom. Međutim, u njegovoj novoj strategiji nacionalne sigurnosti Rusija je među državama koje predstavljaju „najveću ugrozu“ za SAD, navodi se u članku The Timesa. Dodatna sredstva Pentagona bit će uložena u „Europsku inicijativu sprječavanja“. Preciznije, 14 milijuna dolara idu za izgradnju infrastrukture za protupodmornički zrakoplov američkih zračnih snaga „Poseidon“ na islandskoj bazi Keflavik.

„Nama predstoji imati posla s Rusijom koja se vratila, ali 26 godina neprestanih vojnih operacija čini svoje“, izjavio je glasnogovornik američkih zračnih snaga general James Martin. On navodi, kako se od vremena „nevjerojatnog uspjeha“ u ratu s Irakom 1991.g. američko zrakoplovstvo snažno promijenilo: tada je Pentagon imao 134 eskadrile, a danas – 55. Za jačanje snaga sprječavanja američko zapovjedništvo od vlade moli 4,8 milijardi dolara za slijedeću godinu. Prvi F-35 već su stigli u britansku bazu u Suffolku. Od tamo će se izvoditi napadi u slučaju kriznih stanja, piše britanski medij.

Osim toga, porast ulaganja u obranu, neviđen od vremena Hladnog rata, postao je svjetski trend. Prema prognozama stručnjaka, globalni troškovi za obranu u 2018. godini iznose 1,67 trilijuna dolara, zaključuje The Times.

 Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like