Pentagon ne komentira najave o mogućem susretu američkog i ruskog ministra obrane na Filipinima

Američko Ministarstvo obrane za sada odbija priopćiti, planira li se bilo kakav kontakt ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgu na Filipinima.

Dana White, glasnogovornica Pentagona, na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 19. listopada, priopćila je kako ministar James Mattis slijedeći vikend putuje na Filipine, gdje namjerava sudjelovati na samitu zemalja ASEAN-a.

Stariji suradnik za odnose s javnošću Pentagona, koji će biti u pratnji ministra Mattisa u vrijeme boravka na Filipinima, na upit novinara, hoće li se održati sastanak s američkog ministra s njegovim ruskim kolegom,  odgovrio je, kako točan program bilateralnih susreta ministra Mattisa još nije utvrđen.

Na Filipinima se 23. i 24. listopada održava  susret ministara obrane članica ASEAN-a, Organizacije država Jugo-istočne Azije čije članice nisu niti Rusija niti SAD. Nakon tog susreta planira se zajedničko priopćenje ministara u formatu ASEAN+. U njega je uključeno 18 država: 10 stalnih članica ASEAN-a (Brunei, Filipini, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar, Singapur, Tajland i Vijetnam), plus Australija, Indija, Japan, Južna Koreja, Kina, Novi Zeland, Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Inače, aktualni američki i ruski ministri obrane do sada se niti jednom nisu osobno susreli.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like