Pentagon Rusiju ne smatra neprijateljem

Nitko u Pentagonu Rusiju ne naziva “neprijateljem” Sjedinjenih Država i NATO-a, izjavio je 26. svibnja glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Kirby na redovnoj medijskoj konferenciji, komentirajući predstojeće vježbe vojnih inženjera Srbije i Rusije, koju je jedan od novinara nazvao “neprijateljem” NATO saveza.

“Nitko (u Pentagonu) Rusiju ne naziva neprijateljem, vi ste to učinili, ali ovo nije definicija koju bismo koristili u svezi Rusije”, rekao je Kirby, a prenosi Eadaily.

Govoreći o vježbama između Rusije i Srbije, koja je članica programa partnerstva za mir NATO saveza, Kirby je kazao kako on nema saznanja o tom pitanju.

“Volio bih da ove dvije neovisne zemlje same razgovaraju o tim vježbama i svojim bilateralnim odnosima”, dodao je.

Istodobno je naglasio kako Sjedinjene Države cijene sudjelovanje Srbije u programu Partnerstvo za mir.

U srijedu, 26. svibnja, rusko Ministarstvo obrane izvijestilo je da su vojnici inženjerijskih postrojbi ruske vojske stigli u Srbiju kako bi sudjelovali u vježbama, koje će trajati do 11. lipnja.





Podsjećamo: prije nekoliko dana Rusija je Srbiji isporučila modernizirane tenkove T-72MS, kao i oklopna vozila. Inače, Srbija je 2006. službeno proglasila vojnu neutralnost ali se pridružila i NATO-ovom programu Partnerstvo za mir. Njezina vojska sudjeluje u vojnim vježbama i s jednom i drugom stranom.

 

Komentari

komentar





You may also like