Pentagon o novom paketu vojne pomoći Ukrajini od 800 milijuna dolara

Paket uključuje 72 topnička sustava haubica od 155 mm, 72 vozila za njihovo vuču, dronove, …

Pentagon je u četvrtak detaljno izvijestio o najnovijem paketu vojne pomoći američkog predsjednika Joea Bidena Ukrajini vrijedan 800 milijuna dolara, navodi turska agencija Anadolu.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby kazao je kako on uključuje 72 teška topnička sustava haubica od 155 mm, 144.000 granata za njih i 72 vozila za vuču haubica. Također uključuje 121 dron Phoenix Ghost, kao i nespecificiranu terensku opremu i rezervne dijelove.

“Ovo opredjeljenje, zajedno s 18 haubica kalibra 155 mm najavljenih 13. travnja, osigurava dovoljno topničkih sustava za opremanje pet bitnica”, kazao je Kirby u priopćenju.

“Sjedinjene Države su sada dodijelile više od 4 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini od početka Bidenove administracije, uključujući približno 3,4 milijarde dolara od početka ničim izazvane invazije Rusije 24. veljače”, rekao je.

Komentirajući bespilotne letjelice Phoenix Ghost, Kirby je izjavio da će Pentagon njima ukrajinskoj vojsci pružiti iste mogućnosti kao i s već isporučenim dronovima Switchblade. Bespilotne letjelice Phoenix Ghost razvile su zračne snage “kako bi posebno odgovorile na neke ukrajinske zahtjeve”, kazao je službenik Pentagona.





SAD nisu naveli koju varijantu 155 mm haubica isporučuju, piše Anadolu.. Poznato je da modele M177 i M198 vuče vozilo.

M177 ima maksimalni domet od 19 milja (30 kilometara), ovisno o vrsti streljiva, dok M198 ima isti domet, ali je znatno teži, zaključuje turski medij.

Komentari

komentar





You may also like