Pentagon o novom stanju u Afganistanu

Sinoć je konferenciju za medije održao glasnogovornik Pentagona John Kirby. Glavna tema je, očekivano, bila ona vezana uz Afganistan u kontekstu povlačenja zapadnih snaga i preuzimanja vlasti nad zemljom od strane talibana.

Na pitanje o mogućnosti američke potpore protivnicima talibana u tamošnjim sukobima u dolini Panjšir koji namjeravaju nastaviti otpor i traže pomoć međunarodne zajednice, Kirby je odgovorio kako je vojna misija SAD-a u ovoj zemlji završena.

Istodobno je dopustio ciljane daljinske operacije s ciljem sprječavanja terorističkih prijetnji Sjedinjenim Državama. “Ovo ćemo definitivno učiniti, ali ovo je drukčije od dugoročne vojne misije u Afganistanu”, kazao je glasnogovornik Pentagona.

Podsjećamo: jučer smo izvijestili kako je postalo jasno o pokretanju talibanske ofanzive na oporbene snage u Panjširu. Prema pojedinim informacijama njima se u tome priključila i teroristička organizacija Al-Qaeda.

Istodobno, pakistanski veleposlanik u Rusiji Shafkat Ali Khan, u intervjuu za medij Izvestija nazvao je radikalni talibanski pokret novom realnošću u Afganistanu, s kojom će se morati naučiti komunicirati.

“Nadamo se da će se sve međunarodne snage ujediniti kako bi stabilizirale situaciju u Afganistanu. Pakistan (poput Rusije) nije zatvorio veleposlanstvo, u kontaktu smo s novom vladom. Talibani su nova stvarnost. Ali nastojimo dugoročno stvoriti stabilnost u Afganistanu”, rekao je Shafqat Ali Khan, dodavši kako će Pakistan prvi osjetiti posljedice situacije u toj zemlji i da je do sada u Pakistan izbjeglo više od 4 milijuna Afganistanaca.





Komentari

komentar

You may also like