Pentagon objavio nova pravila o služenju transrodnih osoba u američkoj vojsci

 

Nakon što je gornji dom američkog Kongresa – Senat, prošloga tjedna odobrio imenovanje bivše ministrice zdravstva Pennsylvanije dr. Rachel (Richard) Levin, (tranvestitna osoba, naslovna foto) za pomoćnicu državnog tajnika za zdravstvo, i čime je ona postala prvi savezni otvoreno transrodni dužnosnik kojeg je odobrio gornji dom Kongresa – Senat, američka administracija ide još dalje u procesu ideološke preobrazbe američkog društva. Ovoga puta, opet (nakon Obamine administracije) zadire se u prostor američke vojske.

Pentagon je u srijedu najavio novu politiku kojom se poništavaju pravila iz Trumpove ere koja su zabranjivala transrodnim osobama služenje vojske.

Američki mediji prenose nova pravila objavljena od strane Pentagona, a tiču se transrodnih građana SAD-a koji se odlučuju za službu u američkoj vojsci. Njima se poništava politika prethodne Trumpove administracije, koja je zabranjivala većini transrodnih građana zemlje vojnu službu, nakon što je to ranije bila odobrila Obamina administracija. Nova su pravila usvojena u sklopu dekreta predsjednika Joea Bidena, potpisanog nedugo nakon njegove inauguracije.

Novi propisi omogućuju “pristup vojsci u neidentificiranom rodu pod uvjetom da su ispunjeni svi odgovarajući standardi”, navodi se u priopćenju američkog Ministarstva obrane. Oni stupaju na snagu 30 dana nakon donošenja, tj. 30. travnja.

Među usvojenim odredbama su i slijedeće: vojska će sada pružati svojim pripadnicima pomoć u postupku „rodne tranzicije“ kojom mogu mijenjati spol tijekom služenja; korisnik usluga ne može biti prisilno otpušten ili odbijen na temelju rodnog identiteta; razvit će se postupci za promjenu rodne oznake člana službe; obrambena zdravstvena agencija izradit će smjernice kliničke prakse kako bi podržala medicinsko liječenje pripadnika službe s dijagnozom rodne disforije.





Sve je to usmjereno na “sprečavanje diskriminacije transrodnih vojnih osoba”, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Američki ministar obrane Lloyd Austin uvjeren je kako će ove mjere pomoći „ poboljšavanju američke nacionalne sigurnosti”, s obzirom kako je sada pristup vojsci omogućen svim pripadnicima društva, navodi Kyrbi.

Inače, gore spomenuta uredba Joea Bidena poništila je uredbu bivšeg predsjednika  Trumpa u razdoblju 2017-2018 kojom se zabranjivalo transrodnim osobama služenje vojske. To je prethodno omogućila Obamina administracija. Ali 2017. godine Trump je “zapanjio” Pentagon kada je tweetao kako će prekinuti politiku otvorene službe i da “neće dopustiti transrodnim osobama služenje u američkoj vojsci u bilo kojem svojstvu”.





U ovoj novoj izjavi Pentagon je podsjetio kako je 12. ožujka ministar obrane Austin potpisao memorandum kojim američkoj vojsci nalaže da “promiče i štiti prava LGBTQ + ljudi širom svijeta, uključujući i u kontaktima s državama partnerima i multilateralnim organizacijama, kao i u planiranju stranih programa pomoći”.

Američki vojni krugovi tradicionalno su konzervativni (uostalom, kao i svugdje u svijetu), a poznato je i kako pripadnice nježnijeg spola u takvoj neformalno ustrojenoj atmosferi nerijetko bivaju izložene raznim neugodnostima upravo zbog činjenice da su žene. Kako će se u takav sustav u praksi uklopiti transrodne osobe može se samo nagađati.

Komentari

komentar

You may also like