Pentagon objavio u čemu vojska SAD-a zaostaje za kineskom vojskom

Dobro je poznato kako se Sjedinjene Države, osim gospodarskog, najviše boje brzorastućeg kineskog vojnog potencijala. On se prošla dva desetljeća ogleda u gotovo svim obrambenim sferama – od snažnog razvoja pomorske flote i zračnih snaga, pa sve do ubrzanog razvoja kineskog raketnog i nuklearnog potencijala. Paralelno s razvojem vojne tehnike, smanjuje se brojnost vojnog kadra tj. od ranijih višemilijunskih brojeva vojnika-ročnika stvaraju se puno mobilnije i profesionalnije kopnene postrojbe, pri čemu se ušteda od smanjenja broja vojnika koristi za daljnju modernizaciju vojske.

Washington je zabrinut zbog činjenice da kineska Narodnooslobodilačka vojska (eng. PLA) – kako joj je službeni naziv, nadjačava američku u najmanje tri obrambene sfere: u izgradnji brodova, u raketama i u sustavima protuzračne obrane. Upravo se to navodi u izvješću Pentagona za američki Kongres, kojeg možete pogledati ovdje.

U njemu piše kako kineska vojska već raspolaže s 350 vojnih brodova i podmornica, dok ih američka vojska posjeduje svega 293. Pritom kineska vojska raspolaže s više od 1250 krstarećih i balističkih raketa srednjeg dometa (od 500 do 5 500 kilometara), dok SAD posjeduju samo jednu vrstu balističkih raketa kopnenog baziranja – dometa od 70 do 300 kilometara.

Osim toga, na račun isporuka ruskog oružja, Kina nadvisuje SAD i u sferi integriranih sustava protuzračne obrane. Ona posjeduje ruske sustave S-400 i S-300, kao i sustave vlastite proizvodnje.

Pentagon navodi kako Kina nastavlja s provedbom reforme svoje vojske, prije svega kroz modernizaciju i jačanje svog nuklearnog potencijala. 

Komentari

komentar

loading...

You may also like